Dienas ziņas

Kāpēc Rīgā rēķini neatbilst cenām?

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Izstāda 20. gadsimta vidū tapušus un īpaši glabātus tērpus

Liepājā izstāda 20. gadsimta vidū tapušus un īpaši glabātus tērpus

20. gadsimta sākumā Liepājā dzimusī un pēc tam Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojusī Elza Nelius savulaik bijusi liela modes dāma un savus tērpus sūtījusi radiem Latvijā. Aptuveni tūkstoš tērpu, kuri raksturo 40., 50. un 60. gadu modi, saglabāti un pat tiek nēsāti joprojām. No 6. marta tos var apskatīt īpašā izstādē.

Tērpu kolekcijas glabātājs, Elzas Nelius mazmazdēls Valters Palaps rāda pagājušajā gadsimta vidū Ņujorkā darinātus tērpus. Lai gan pats viņš savu vecvecmāmiņu nav saticis, daudz uzzinājis, lasot viņas rakstītās vēstules. Piemēram, to, ka 1922. gada viņa kā tvaikoņa stjuarte devusies uz Ņujorku un Liepājā tā arī nekad nav atgriezusies. Padomju laikā stilīgu apģērbu iegūt bija grūti, tādēļ Elza Nelius vēlējusies atbalstīt savus radiniekus Liepājā, sūtot viņiem tajā laikā modernas drēbes. Izstādē redzamie apģērbi ir gan speciāli šūti, gan arī zīmolu radīti un dzimtā tiek nēsāti vēl joprojām.

"Tie ir manas mammas īpašumā un viņas māsas īpašumā. Man visu laiku ir bijuši apkārt šie tērpi. Mana mamma viņos ir ģērbusies, un tāda pašsaprotama lieta visu laiku ir bijusi," stāsta Valters Palaps.

"Nolaidās "dzelzs priekškars", un šie tērpi un vēsture bija vienīgā saite, kas viņus vienoja. Cik saprotu, tā arī dzīvē vairs nesatikās. Elza aizgāja mūžībā tur, Ņujorkā," skaidro izstādes kuratore, māksliniece Dace Dēliņa-Lipska.

Šajā izstādē redzama tikai neliela daļa – ap 30 tērpu, lai gan pilnajā kolekcijā ietilpst 1000 dažādu apģērbu no pagājušā gadsimta vidus. Katram ir savs stāsts.

"Lielākā daļa telpas ir veltīta sešdesmitajiem gadiem. Tas ir ārkārtīgi skaists periods pagājušajā gadsimtā, kad valda brīvības un mīlestības idejas un puķu bērni," stāsta izstādes kuratore. "Viņi varbūt nav mums tik pazīstami kā "Coco Chanel" vai "Dior", bet viņi tajā laikā Amerikā bijuši ārkārtīgi populāri."

Izstāde skatāma Liepājas Latviešu biedrības namā līdz marta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti