Laikmetīgās mākslas muzeja projekta autoru vaino par seksuālu uzmākšanos

Slavenais britu arhitekts Deivids Adžejs norobežojies no līdzdalības vairākos projektos pēc tam, kad vairākas sievietes viņu apsūdzējušas par seksuālu uzmākšanos. Adžeja arhitektu birojs "Adjaye Associates" savulaik uzvarēja konkursā arī par Latvijā topošā Laikmetīgās mākslas muzeja projektu, bet muzeja būvēšana vēl nav sākta.

Tanzānijā dzimušais Adžejs ir viens no slavenākajiem arhitektiem pasaulē; viņš projektējis vairākas ievērojamas ēkas Lielbritānijā, ASV, Krievijā un citur pasaulē.

Taču arhitekta karjeru apdraud apsūdzības, kas šonedēļ publicētas laikraksta "Financial Times" izmeklēšanā. Trīs sievietes, kas savulaik strādājušas kopā ar Adžeju, apsūdzējušas viņu par seksuālo uzmākšanos.

56 gadus vecais Adžejs kategoriski noraidījis šīs apsūdzības.

"Šie apgalvojumi ir nepatiesi, tie kaitē man un manai ģimenei, tie ir pretrunā visam, ko es pārstāvu," laikrakstam pavēstīja Adžejs.

Viņš gan atzina, ka ir ielaidies ārlaulības sakaros, bet tie esot bijuši pilnīgi labprātīgi. "Man ir kauns atzīt, ka esmu iesaistījies attiecībās, kas, lai gan bija pilnīgi brīvprātīgas, sapludināja robežas starp manu privāto un profesionālo dzīvi. Es ļoti atvainojos."

Adžejs paziņojis, ka pārtrauc līdzdalību vairākos projektos, lai netraucētu šo projektu īstenošanu. Turpmāk viņš vairs nebūs Londonas mēra padomnieks arhitektūras jautājumos. Tāpat kļuvis zināms, ka Adžejs vairs nebūs iesaistīts Lielbritānijas holokausta memoriāla projektā.

KONTEKSTS:

Laikmetīgās mākslas muzejs sabiedrības vajadzību sarakstā ir jau trīs gadu desmitus. Tas bija viens no "Jaunajiem trim brāļiem", ko divtūkstošo gadu sākumā apņēmās uzbūvēt valdība. Toreiz ekonomiskās krīzes rezultātā izdzīvoja tikai viens brālis – Nacionālā bibliotēka. 2014. gadā par privātiem līdzekļiem Laikmetīgās mākslas muzeju kā dāvanu Latvijas sabiedrībai valsts simtgadē apņēmās uzcelt Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Bank" labdarības fonds.

2016. gada 16. jūnijā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursa žūrija paziņoja, ka ēkas projektēšanu uzticēs britu arhitektam seram Deividam Adžejam (arhitektu birojs "Adjaye Associates") un Latvijas arhitektu birojam "AB3D".

Muzeju bija plānots atvērt 2021. gada 18. novembrī, noslēdzot Latvijas valsts simtgades svinības. Tomēr bankas likvidācija, mecenāta Borisa Tetereva aiziešana mūžībā mainīja fonda ieceri, kurā jau bija ieguldīti 4 miljoni eiro. Tika nolemts projektu, kurš ir gatavs būvniecībai, dāvināt valstij.

Šis piedāvājums Kultūras ministrijai tika izteikts 2020. gada jūnijā. Lēmuma pieņemt vai noraidīt šo dāvinājumu joprojām nav.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti