Fragments no "Mājturības kalendāra 1937. gadam" – "10 padomi pie galda" (saglabāta oriģinālrakstība):
- Ja nezini, kā ēdiens jāēd vai kā jālieto kāds uzliktais trauks, tad nesteidzies. Pagaidi un apskaties, kā citi to darīs.
- Esi uzmanīgs ar sinepēm un mārrutkiem.
Vēl Mājturības kalendārā lasāms:
- Neesi pie galda rijīgs, lai pat tavas acis nebūtu tādas!
- Neēd tik ātri kā dzelzceļa piestātnes restorānā, ne arī lēnāk kā citi.
- Nerunā zivi ēdot, ja negribi, lai asaka ieķeras rīklē.
- Ja tev zemē nokrīt nazis vai dakšiņa, tad liec, lai to paceļ apkalpotājs un apmaina pret tīru.
- Ievēro izšķirību starp ēdieniem. Neņem no kaviāra tikpat daudz kā no skābētiem kāpostiem.
- Ja atrodi matu zupā vai arī tārpu salātos, tad novieto to klusi, lai citiem nesamaitātu ēstgribu.
- Nebāz kabatā augļus, cepumus un cigārus.
- Neatstāj ēdienu uz šķīvja.
"Mājturības kalendāru" izdevis L. Audze Rīgā. Kalendārā plaši izvērsti ir padomi uzvedības kultūrā, jo kurš gan cits, ja ne māte mācīs savus bērnus – un ne tikai viņus - labā uzvedībā! Lasāmi norādījumi, kā pieklājas izturēties pie galda, ko runāt viesībās, kā rīkoties teātra apmeklējuma laikā, kā uzvesties, apceļojot dzimto zemi un ārvalstis.
Vairāk par "Mājturības kalendāru" lasāms šeit.