SPKC: Vasarā pieaug saslimstība ar zarnu infekcijas slimībām

Vasarā pieaug saslimstība ar zarnu trakta infekcijām – salmonelozi, kampilobakteriozi, pārtikas toksikoinfekciju un citām, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Šī tendence ir cieši saistīta ar pārtikas pagatavošanu nepiemērotos apstākļos ārā, neatbilstošu pagatavotā ēdiena uzglabāšanu, nepietiekamu personīgās higiēnas prasību ievērošanu un karstā laika ietekmi uz baktēriju savairošanās ātrumu pārtikas produktos.

Turklāt dažādu infekcijas slimību aktivizēšanās tika novērota pēc Covid-19 ierobežojošo pasākumu atcelšanas.

2022. gadā Latvijā tika reģistrēti 156 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, bet 2023. gada pirmajā pusgadā reģistrēti jau 154 saslimšanas gadījumi. 

Inficēšanās ar salmonelozi notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātus dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus – gaļu, olas, pienu un piena produktus, zivis, garneles un citus – vai ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātajiem produktiem, kā arī lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas higiēnas normas.

Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, kā arī var inficēties kontakta ceļā, ja netiek ievērotas higiēnas normas.

SPKC atzīmēja, ka vasara ir laiks, kad īpaši uzmanīgiem jābūt pārtikas iegādē, gatavošanā un uzglabāšanā. Lai izvairītos no salmonelozes un citām akūtām zarnu infekcijām, ko izraisa neatbilstošos apstākļos pagatavota un uzglabāta pārtika, ir nepieciešams ievērot šādus nosacījumus:

  • pārtikas produktus, kas ātri bojājas (gaļa, piens, zivis, olas un no tiem ražotie produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi ar krēmu, dažādi kulinārijas produkti un gatavie salāti), iegādāties vietās, kur tos uzglabā aukstuma vitrīnās vai ledusskapjos, kas aprīkoti ar termometru temperatūras režīma kontrolei;
  • nelietot uzturā bojātus pārtikas produktus, kā arī pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš;
  • neļaut pagatavotam ēdienam saskarties ar jēliem pārtikas produktiem (gatavos produktus uzglabāt slēgtos traukos!);
  • jēlproduktu apstrādes laikā izmantot tikai tam paredzētu dēlīti un nazi;
  • pirms un pēc darba ar jēliem produktiem jānomazgā galda virsmas un rokas;
  • jāizvairās no svaiga piena vai produktiem, kas pagatavoti no svaiga piena; lietot un dzert tikai pasterizētu vai vārītu pienu;
  • uzmanīties no ledus lietošanas uzturā, ja tas nav pagatavots no droša dzeramā ūdens;
  • svarīgi ir rūpīgi nomazgāt augļus un dārzeņus,  īpaši svaigi lietojamos. Ja iespējams, dārzeņi  un augļi jānomizo.

Salmoneloze ir akūta zarnu infekcija, kas galvenokārt skar kuņģi un zarnu traktu. Salmonelozes simptomi parādās 6–72 stundas pēc inficēšanās. Salmonelozes pazīmes ir drudzis, slikta dūša, vemšana, krampji un sāpēs vēderā, caureja, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā vai arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt organisma atūdeņošanos, kas var būt dzīvībai bīstams stāvoklis.

Lai nesaslimtu ar akūtām zarnu infekcijām, rokas ar ziepēm un ūdeni jāmazgā bieži un rūpīgi. Ja nav pieejams ūdens un ziepes, netīrumu noņemšanai no rokām un mikrobu iznīcināšanai var izmantot arī mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzekļus, norādīja SPKC.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti