Šogad konkursam bija 700 pieteikumi, kas ir mazāk nekā pērn, bet rāda, ka vecākiem rūp, ko viņu atvases ēd. Vislielākā aktivitāte, tāpat kā pērn, bija Kurzemē, stāstīja Bīlande. Konkursā vērtē skolu ēdienkartes, joprojām dažviet ir problēmas ar sāls un cukura daudzumu, ēdienkartē ir maizītes un cīsiņi. Ir arī skolu ēdienkartes, kur redzams, ka pavāri eksperimentē.
Bīlande akcentēja, ka
skolas pusdienas, iespējams, ir viena no kvalitatīvākajām ēdienreizēm bērnam dienā. Daudzās skolās vecāki un bērni atzīst, ka viņiem apnikuši "vecie ēdieni", ierastie.
"Kāpēc esam partneri šādā konkursā, pārstāvot Latvijas zemkopības sektoru? Mēs gribam, lai Latvijā izaudzētais nonāk uz bērnu šķīvjiem. Redzam, ka vecāki ļoti novērtē, ja bērniem ir izvēle, [vienu] dienu nedēļā veģetāras pusdienas. Arvien vairāk ieinteresēti bufetes izvēlē, kad bērns var izvēlēties; ka bērnam pievērš uzmanību, ja ir alerģijas vai kādas saslimšanas," skolu ēdināšanu raksturoja Cimermanis.
"Diemžēl vairāk Latvijā pāriet uz lielām sistēmām bērnu ēdināšanā, nav vairs mazās virtuvītes."
Lai uzlabotu skolu ēdināšanu, paralēli Zemkopības ministrijā skatās kopējo sistēmu – starpnozaru sadarbību. Bieži "uz papīra" viss ir kārtībā, bet pavāriem nepieciešama pāreja uz jauno sistēmu.
Uzvarētāji pa reģioniem:
- Kurzemē – Liepājas Ezerkrasta sākumskola,
- Latgalē – Riebiņu vidusskola,
- Vidzemē – Laurenču sākumskola,
- Zemgalē – Pļaviņu vidusskola,
- Rīgā – Rīgas 6. vidusskola.
Konkursa "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" 2024. gada uzvarētāja ir Rīgas 34. vidusskola.
Rīgas 34. vidusskolā viena diena nedēļā ir veģetārā diena, šī ir skola, kur ir bulgurs, kur pavāri no ogām un kefīra taisa smūtiju. "Bija prieks skatīties, arī vecāku komentāri un atzinums bija ievērojams. Prieks par šādiem lieliskiem paraugiem, uz kuriem citiem tiekties," atzina Bīlande.
Starp uzvarētājiem ir arī ārpakalpojumu sniedzēji, bet viņi gatavo ēdienu uz vietas. "Protams, mēs esam par to, ka uz vietas gatavots ēdiens būs svaigāks un kvalitatīvāks," akcentēja Bīlande.