PVD iesaka pārdomāti iegādāties un izmantot pārtikas produktus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai izvairītos no saindēšanās ar pārtiku, kas svētku laikā mēdz būt aktuāla, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina patērētājus iegādāties, uzglabāt un arī pagatavot pārtikas produktus droši.

Pārtiku aicina vienmēr iegādāt legālās tirdzniecības vietās. Produktus atvedot mājās, svarīgi ievērot ražotāju noteiktos uzglabāšanas nosacījumus. Savukārt pagatavošanā pēc iespējas gatavos un jēlproduktus turēt atsevišķi.

"Iegādājoties produktus jāpārbauda to marķējums, derīguma termiņš, ieteicams pirkst tikai tik daudz produktu, cik var izmantot derīguma termiņa ietvaros. Ja iespējams, produktu vajag pasmaržot, novērtēt vizuāli. ieskām saglabāt pirluma čeku, ja nepieciešamības gadījumā vajag pierādīt pirkuma faktu. Ja tirdzniecības vietās novēroti pārkāpumi, aicinām informēt Partikas un veterināro dienestu, zvanot uz uzticības tālruni 67 02 74 02," iesaka PVD eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča.

PVD eksperte Svetlana Aļminoviča-Miļjanoviča
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti var saņemt, zvanot uz valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Pa šo tālruni pieredzējuši mediķi sniedz medicīniskus ieteikumus iedzīvotājiem, kuriem ir nepieciešams ģimenes ārsta padoms. Brīvdienās un svētku dienās tālruņa mediķi pieejami visu diennakti.

Pārtikas un veterinārā dienesta ieteikumi

Iepērcies droši

Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
„Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus;
Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti