Mākslas akadēmijā būs skatāma izstāde «Sievietei būt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pirmā stāva zālē no 2. līdz 24. oktobrim apmeklētājiem būs atvērta izstāde „Sievietei būt”, kurā piedalās divdesmit divi mākslinieki, pārstāvot dažādus mākslas medijus un disciplīnas, tostarp – mākslas teoriju.

Ekspozīcijā būs aplūkojami mākslas darbi un konceptuāli risinājumi atbilstoši tāda paša nosaukuma kopprojektā izvirzītai problemātikai – dzimumu līdztiesībai un faktoriem, kas ietekmē dzimuma lomas mūsdienu sabiedrībā. Izstāde atraktīvā veidā aicinās skatītājus īpaši domāt par sievietes situāciju sabiedrībā. 

Izstāde „Sievietei būt” ir pētniecisks mākslinieku grupas darbs, kura uzdevums ir rast atbildes uz jautājumu, kādēļ Latvijas sievietes ir mazaktīvas vadošo amatu ieņemšanā un kas, pēc mākslinieku domām, ir traucējošie faktori, kas sievietēm liedz sasniegt karjeras kāpņu virsotni.

Daudzo jautājumu vidū, kurus apdomāt rosina izstādes “Sievietei būt” saturs, ir, piemēram, - ja Latvijā ir vairāk sieviešu nekā vīriešu un ja sievietes ir augstāk izglītotas nekā vīrieši, tad kāpēc pat jomās, kurās viņas dominē, vadītāji tomēr ir vīrieši? Kas traucē sievietēm sasniegt karjeras virsotnes? Kā agrāk, kā šodien un kā rītdien sadzīvo(-os) sociālais un bioloģiskais dzimums? Kā rodas un nostiprinās stereotipi par sievietēm un vīriešiem cilvēku domāšanā? Vai iespējams būt labai mātei, sievai un izcilai savā karjerā vienlaicīgi, kā arī, vai tas ir pieejamo resursu un spēka jautājums vai uzspiests sabiedrības rīcības modelis?

Izstādes atklāšanas pasākums notiks 1. oktobrī plkst. 18, bet projekta un izstādes “Sievietei būt” noslēgumā 24. oktobrī tiks prezentēta filma un katalogs, kurā apkopoti dalībnieku darbi un to komentāri. Atsaucoties uz personisko pieredzi, mūsu kultūras un kultūrvēsturiskiem modeļiem, mākslinieku darbos izvērsto sadarbības un mijiedarbības tēmu teorētiski papildinās prof. Andra Teikmaņa konstruētais nākotnes sievietes portrets. Izstādes noslēguma dienā par dzimumu līdztiesību diskutēs dažādi savas jomas profesionāļi.

Izstādē piedalās: Inese Kreigere, Elīna Špura, Viviana Staņislavska, Lilita Bauģe, Anna Zvaigzne, Kristaps Priede, Aksels Bruks, Mareks Kolāts, Baiba Apsīte, Ingūna Audere, Vineta Groza, Elīna Ģibiete, Jānis Andris Osis, Diāna Janušone, Aigars Bikše, Andris Vītoliņš, Ieva Krūmiņa, Gundega Strautmane, Kristaps Zariņš, Aleksejs Naumovs, Ausma Šmite un Andris Teikmanis. Izstādes kuratore – Elīna Ģibiete.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti