Bērnu grāmatu ražas izvērtēšanu noslēdz lasījumi un Baltvilka balvas pasniegšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bērnu literatūras ražas izvērtēšanu jau divpadsmito gadu noslēgs bērnu literatūras lasījumi un Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšanas ceremoniju, ko tiešraidē plkst. 18 varēs skatīties lsm.lv

Dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 24. jūlijā plkst. 11 Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē zālē notiks ikgadējie bērnu literatūras lasījumi, kuros savus jaunākos darbus lasīs Latvijas un ārzemju autori. Šo bezmaksas literāro sarīkojumu, kas adresēts bērniem, vecākiem un visiem bērnu grāmatu draugiem, organizē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY Latvijas nodaļa).

Lasījumu nosaukumu šoreiz iedvesmojusi pavasarī pie mums atlidojusi poļu lakstīgala: šogad Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika poļu bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde, bet ikgadējā bērnu literatūras konferencē daudz tika runāts par poļu literatūru. Tur izskanēja arī Māris Salēja atdzejotais poļu klasiķa Juliana Tuvima dzejolis “Putnu radio”, kurā citi putni pieprasa vārdnīcu, lai varētu labāk saprast lakstīgalu.

Savus dzejoļus bērniem lasīs Leons Briedis, Uldis Auseklis un Inese Zandere, bet  ar jaunajiem prozas darbiem iepazīstinās divkārtējais Jāņa Baltvilka balvas ieguvējs Māris Rungulis un rakstniece Ieva Viese. Fragmentu no igauņu autora Anti Sāra grāmatas lasīs tulkotāja Maima Grīnberga, savukārt tulkotāja Jolanta Pētersone iepazīstinās ar norvēģu rakstnieces Marijas Parras grāmatu “Vafeļu sirdis”.

Muzikālā putnu dialogā ar bērnu literatūru iesaistīsies Uģis Krišjānis (taustiņi) un Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti).

Svētdienas pēcpusdienā, plkst. 18, Jaunā Rīgas teātra pagalmā (lietus gadījumā Kamerzālē) notiks Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanas ceremonija. Jau vēstīts, ka balvas žūrija vērtējusi latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2015. gada maija līdz šā gada maijam, un nosaukusi 20 nominantus.

Savukārt Baltvilka balvas starptautiskā laureāte jau zināma. Tā šogad ir Latvijā ļoti iemīļotā somu dzejniece Heli Lāksonena, bet balvu par viņas grāmatas “Piec ait kalns" (izdevniecība “Liels un mazs”) izcilo atdzejojumu latviešu valodā saņems Guntars Godiņš.

"Mērķis vispār ir katra gada griezumā izvērtēt labāko bērnu grāmatu ražu. Šī ceremonija ir, lai godinātu un apbalvotu laureātus, kuri tad tajā vakarā arī tiks atklāti," norāda balvas koordinatore, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes valdes pārstāve Alīse Nīgale. "Grūtākā izvēlēšanās notika tulkojumu kategorijā. Žūrijai kļuva bēdīgs prāts, jo vairāki labi tulkojumi īstenībā bija jāatliek pa malām, tādēļ ka pie tiem nebija strādājis ne redaktors, ne korektors. Vēl viena jau tradīcija, kas ir arī katru gadu balvas pasniegšanas pasākumā, ir jaunu latviešu komponistu dziesmu, ar Jāņa Baltvilka dzeju, pirmatskaņojumi."

"Balvas pasniegšana ir pasākums cunftei, ja tā varētu teikt. Tas nav pasākums, kuru var apmeklēt jebkurš. Savukārt pasākums, kuru var apmeklēt jebkurš - tie ir starptautiskie bērnu literatūras lasījumi. Gan latviešu autori, gan tulkotāji, gan arī Baltvilka balvas starptautiskie laureāti lasīs savus vēl nepublicētos darbus - gan dzeju, gan prozu," skaidro Nīgale.

Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti