Rēzeknes novada bioloģiskā zemnieku saimniecība “Lapegles” nodarbojas ar biškopību teju 20 gadus. Saimniecībā ir aptuveni 250 bišu saimes, kas ik gadu ienes ap 8 tonnām medus. Tā kā Latvijā ir piesātināts tirgus un samazinājusies pirktspēja, pēdējos gados lielākā daļa produkcijas tiek eksportēta uz Skandināviju un Vāciju.
"Sāk diezgan visi ārzemnieki interesēties par mūsu preci, jo visiem analīzes tika izsūtītas un rāda, ka tam medum nav nekādas vainas, ir pat ļoti labs, kvalitatīvāks nekā viņi spēj to saražot," saka “Lapegļu” saimnieks Vitālijs Sprūga
Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas priekšrocība ir zems vides piesārņojuma līmenis, līdz ar to spējam piedāvāt bioloģisko produkciju un iekarot šo nišu Eiropas tirgū, kur ir lielāka pirktspēja un arī pieprasījums.
"No saimniekošanas puses, ja to tikai var izdarīt, un ja ir vēlēšanās darīt, tad tas tikai ekonomiski būs izdevīgāk," norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un zemnieku savienība). "Attiecībā uz eksporta tirgiem - viennozīmīgi jāiet, jāstrādā tur, jo arī cenas ir bioloģiskam produktam, arī medum, ir ievērojami lielākas nekā konvenciāli ražotajam. Virziens ir ļoti pareizs."
"Es nezinu neko ļaunāku cilvēkiem kā pesticīdi, herbicīdi un randomi, ko lieto konvenciālās saimniecībās," uzsver Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. "Tās ir indes. Tās satur bisfenolu A, tfalātus, broma liesmu novērsējus un daudzas citas reālas indes, kas cilvēka mūžu reāli saīsina."
Lai gan šogad medus ienesums ir salīdzinoši zems, biškopība tiek raksturota kā perspektīva nozare. Eiropas tirgū par vienu kilogramu bioloģiskā medus var saņemt līdz pat pieciem eiro.
"Ne vienmēr apars katru kalna galu, ne apsēs katru ieleju, līdz ar to šeit ziedēs dabīgie augi, ir diezgan daudz mežu. Mežos bites ļoti labu medu ievāc," saka Vitālijs Sprūga.
Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Zemkopības un Veselības ministriju zemnieku saimniecībai "Lapegles" un vēl divām bioloģiskajām saimniecībām no Zilupes un Krāslavas novadiem pasniedz apbalvojumu “Veselīgs Latvijas uzturs” par sasniegumiem veselīgu uzturproduktu ražošanā.