Igaunijas valdība atbalsta saldināto dzērienu nodokļa ieviešanu

Igaunijas valdība ceturtdien atbalstīja likumprojektu par saldināto dzērienu nodokļa ieviešanu no 2026. gada.

Sociālo lietu ministrija, kas izstrādājusi likumprojektu, paudusi cerību, ka tāds nodoklis liks ražotājiem pievienot dzērieniem mazāk cukura un saldinātāju.

Iepriekš bija plānots, ka tā dēvētais limonādes nodoklis stāsies spēkā 2025. gada sākumā, bet tagad tas ir atlikts līdz 2026. gada 1. janvārim.

Paredzams, ka 2026. gadā nodoklis valsts budžetā ienesīs aptuveni 25 miljonus eiro. Tiek lēsts, ka turpmākajos gados nodokļa ieņēmumi samazināsies, jo nodoklis mudinās cilvēkus mazāk lietot saldinātus dzērienus. Ražotāji un tirgotāji ir kritizējuši ieceri ieviest šādu nodokli.

Saldinātiem dzērieniem, kuros cukura saturs ir pieci līdz astoņi grami uz 100 mililitriem dzēriena, tiks piemērota likme 0,15 eiro par litru dzēriena. Ja cukura saturs pārsniedz astoņus gramus uz 100 mililitriem dzēriena, likme būs 0,45 eiro par litru.

Dzērieniem, kas satur tikai saldinātājus vai gan saldinātājus, gan cukuru, neatkarīgi no saldinātāja daudzuma, ja cukura saturs dzērienā nepārsniedz piecus gramus, tiks piemērota likme 0,15 eiro par litru dzēriena.

Ja cukura saturs šādā dzērienā ir lielāks par pieciem gramiem, bet nepārsniedz astoņus gramus, piemēros likmi 0,3 eiro par litru. Ja cukura daudzums pārsniedz astoņus gramus, piemēros likmi 0,45 eiro par litru.

Saldinātiem dzērieniem, kas patēriņam jāatšķaida vai jāizšķīdina, nodoklis tiks piemērots atkarībā no atšķaidītā vai izšķīdinātā daudzuma un cukura un saldinātāja satura saskaņā ar ražotāja ieteikumiem.

Ja atšķaidīšanas vai izšķīdināšanas ieteikumi ir norādīti kā diapazons, saldinātajam dzērienam piemēros nodokli, pamatojoties uz lielāko cukura vai saldinātāja saturu šajā diapazonā.

Ja atšķaidīšanas vai šķīdināšanas ieteikumu nav, šādu saldinātu dzērienu ar nodokli apliek, pamatojoties uz to, ka tas ir atšķaidīts vai izšķīdināts ar attiecību 1:6.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti