Panorāma

Maskavā atbalsta Ukrainu

Panorāma

Daudzi leģionāri neatzīmē 16.martu

Kāpēc Krievijas mākslinieki atbalsta Putinu?

Krievu režisors skaidro atbalstu Putinam: Konflikts Krimā ir izaicinājums Krievijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Konflikts Krimā ir izaicinājums Krievijai un mums bija tas jāpieņem,” apgalvo viens no Krievijas kultūras nozares pārstāvjiem Igors Ugoļņikovs, kurš parakstījis pretrunīgo vēstuli par atbalstu Krievijas prezidenta Vladimira Putina politikai Ukrainā. 

Vēstuli parakstījuši vairāk nekā simt radošo profesiju pārstāvji. Režisors Ugoļņikovs šajās dienās viesojas Rīgā un LTV raidījumam „Panorāma” skaidroja, kāpēc daudzi kultūras nozares pārstāvji atbalsta Putinu.

Pazīstams krievu aktieris, komiķis un režisors Ugoļņikovs jau vairākus gadus vada Krievijas un Baltkrievijas kopīgo raidorganizāciju. Viņš uzsver, ka vienmēr ir atbalstījis prezidentu Putinu un atbalstīs viņu arī turpmāk.

Sestdien Ugoļņikovs ar stāstu par dzīvi uzstājas Rīgā, bet pirms dažām dienam Maskavā kopā ar citiem kultūras nozares pārstāvjiem parakstījis vēstuli par atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas nostājai Krimas jautājumā.

„Es atbalstu [Putinu], jo uzskatu ka mums, Krievijai, ir izteiks izaicinājums, un šo izaicinājumu bija nepieciešami pieņemt. Ja mēs to neizdarītu, kas tad tādi mēs būtu? Mani senči ir karojuši Krimā. Bet tagad ir jāsaprot, ka tikai Krimas iedzīvotāji var lemt, kā viņiem dzīvot,” skaidroja Ugoļnikovs.

Viņš uzsver, ka krievi un ukraiņi ir brāļu tautas, un viņi negrib karot. Pēc aktiera uzskatiem, konflikts ir mākslīgi radīts, un Krievija pie tā nav vainīga.

„Ir jāsaprot, ka šis konflikts mums ir uzspiests. Un protams, gan mēs, gan ukraiņu pilsoņi to uztver ļoti emocionāli. Bet ir jāsaprot, ka tas ir izdarīts apzināti,” klāstīja režisors.

Jautāts, vai konfliktu uzspieda rietumvalstis, viņš atbild: „Tagad ir pieņemts teikt, ka tas ir uzspiests no mūsu partneriem.”

Viņš stāstīja, ka patlaban ir „sākusies kaut kāda anti-krieviskā histērija”, krievus atkal sauc par okupantiem.

„Ko tikai par mums nerunā. Tas ļoti uztrauc. Un kāpēc, kad citās valstis notiek konflikti, revolūcijas un valsts apvērsums, un tur ienāk sveša armija ar ANO piekritību vai bez tā, tad šie karavīri nav okupanti,” salīdzināja Ugoļnikovs.

Atbalstu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam Krimas jautājumā izteica vairāk nekā simt Krievijas kultūras nozares pārstāvji. Taču daļa radošo profesiju pārstāvju nostājas pretēja pusē un nosodīja Krievijas agresiju Krimā. Ukrainas atbalstītāju vidū arī Latvijā plaši pazīstamais režisors Eldars Rjazanovs un aktrise Lija Ahedžakova.

Otrdien Krimas parlaments pasludināja Krimas un Sevastopoles neatkarību, paredzot, ka pēc 16.marta referenduma, ja tajā tiks atbalstīta pievienošanās Krievijai, jaunā neatkarīgā valsts lūgs Krieviju uzņemt to savā sastāvā.

Kijeva un starptautiskā sabiedrība jauno Krimas varu un arī iecerēto referendumu neuzskata par leģitīmu. Tikmēr Krimā aizvien aktīvāk darbojas bruņotie vīri formās tērpos bez atpazīšanas zīmēm. Daži no viņiem medijiem nemaz neslēpj, ka ir Krievijas karavīri, taču oficiāli Maskava noliedz sava karaspēka klātbūtni Krimā un apgalvo, ka tie esot Krimas pašaizsardzības vienību dalībnieki.  Viņi ieņēma vairākus stratēģiskus objektus, tai skaitā Simferopoles lidostu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti