Labrīt

Ekspedīcija "Tuteiši". 4.sērija

Labrīt

Ekspedīcijas "Tuteiši". 5.sērija

Izdots jauns materiāls latgaliešu rakstu valodas apguvei

Jauns materiāls latgaliešu rakstu valodas apguvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latviešu valodas vēsturisko paveidu latgaliešu valodu mūsdienās skolās vairs nemāca, to apgūt iespējams vien fakultatīvās nodarbībās vai apmeklējot kādus individuālus kursus. Šādus apmācību kursus vairākkārt ir rīkojusi arī biedrība “Latgales studentu centrs.” Šobrīd, turpinot popularizēt latgaliešu valodu, “Latgales studentu centra” jaunieši sagatavojuši īpašu latgaliešu rakstu valodas apguves materiālu, kas brīvi pieejams internetā.

Vairāk nekā 160 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ikdienā saziņā izmato latgaliešu valodu jeb latviešu valodas paveidu. Latgaliešu valodai vēsturiski ir bijusi arī sava rakstu forma. Pēdējos gados latgaliešu rakstu valoda aizvien vairāk sāk parādīties arī internetvidē un sociālajos tīklos. Tā kā latgaliešu valodas pareizrakstības apgūšana joprojām ir katra paša ziņā, biedrības “Latgales studentu centrs” jaunieši šobrīd internetvidē piedāvā speciāli izstrādātu pašmācības materiālu “Vuicīs raksteit latgaliski!”, kas būs palīgs latgaliešu rakstu valodas un gramatikas apguvei.

“Pēdējā laikā latgaliešu valoda kļuvusi populārāka, bet tas ir vairāk tāds “kičs”, piemēram, ir stilīgi nēsāt krekliņu ar kādu uzrakstu latgaliešu valodā, ir stilīgi facebook.com dalīties ar kādu joku latgaliski, bet ar to rakstu valodas apgūšanu tomēr joprojām ir problēmas,” saka biedrības pārstāve un idejas iniciatore Vineta Vilcāne.

Biedrība ''Latgales studentu centrs'' jau vairākus gadus nodarbojas ar latgaliešu valodas popularizēšanu, organizējot gan dažādas apmācības, gan seminārus, interesentus iepazīstinot ne vien ar latgaliešu valodas gramatiku, bet arī ar Latgales vēsturi un kultūru.

“Esam saskārušies ar to, ka cilvēki saka, - nav kur mācīties rakstīt latgaliski,” atzīst Vilcāne. Šobrīd “Vuicīs raksteit latgaliski!” ir bezmaksas internetā pieejams ''pdf'' formāta materiāls, kurš tapis, balstoties uz Tieslietu ministrijas 2007.gadā apstiprinātajiem Latgaliešu pareizrakstības noteikumiem. Latgaliešu valodas gramatikas teorija te papildināta arī ar praktiskiem uzdevumiem.

Pašmācības materiāla autore - valodniece, ilggadējā latgaliešu tekstu korektore Māra Mortuzāne-Muravska - atzīst, ka sagatavot šādu materiālu esot bijis izaicinājums, jo valoda skolā mācīta netiek un metodisko materiālu par to nav daudz.

Lai arī latgaliski mūsdienās Latgales reģionā runā aizvien vairāk cilvēku un valoda sāk atdzīvoties ikdienas sadzīvē, rakstīt pareizi latgaliski prot vien retais. Māra Mortuzāne Muravska to salīdzina ar jebkuras citas valodas apguvi, kas tomēr ir sistemātisks darbs pašam ar sevi.

Pašmācības materiāls “Vuicīs raksteit latgaliski!” pēc to izstrādātāju vārdiem būs noderīgs ne vien jauniešiem savstarpējā saziņā, bet arī Latgales kultūras un sabiedriskajiem darbiniekiem ikdienas darbā. Izstrādāto materiālu atzinīgi vērtē arī Latgales vēstniecības ''Gors'' mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare:

“Cilvēkiem, kas ikdienā runā, šī varētu būt tā drosmes tabletīte sākt latgaliski arī rakstīt. Tāpat ir cilvēki, kam tas ir nepieciešams arī darbam, piemēram, nacionālajā televīzijā pat reklāmās tagad tiek runāts latgaliski. Ir laika ziņas latgaliski, diemžēl tur valodas ziņā vēl ir, kur strādāt, bet ir tās jaunās nišas, kur jauni aktīvi cilvēki var atrast sevi. Un tas, ka viņi zinās, kā rakstīt latgaliski, tas viņiem būs klāt tikai pluss. Tāpat, ja mēs paši vairāk pareizi rakstīsim latgaliski, tad arī kopumā sabiedrībai radīsies priekšstats, ka tā ir ilga gadu simtu tradīcija.”

Pašmācības materiāls latgaliešu rakstu valodas apguvei iesācējiem “Vuicīs raksteit latgaliski!” šobrīd bez maksas ir pieejams latgaliešu kultūras ziņu portālā “LaKuGa”, tomēr autori cer ar laiku to attīstīt, izveidojot arī par interaktīvu valodas apguves rīku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti