Dienas ziņas

Cēsīs sākta viduslaiku pils restaurācija

Dienas ziņas

1188 atzīmē 18 gadu jubileju

Ēnu ekonomikas apkarošana Latgalē

VID rosina noteikt administratīvo atbildību par aplokšņu algas saņemšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ valdība apstiprināja Ēnu ekonomikas apkarošanas jaunās padomes nolikumu. Jaunizveidotā padome, kurā būs vairāku ministriju, Valsts ieņēmumu dienesta (VID), KNAB, Valsts policijas un citu institūciju pārstāvji, cer mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru. Viena no lielākajām aktualitātēm ir aplokšņu algas. Valsts ieņēmumu dienests rosina noteikt administratīvo atbildību par aplokšņu algas saņemšanu.

Viens no izplatītākajiem ēnu ekonomikas veidiem Latgales reģionā ir algu izmaksa aploksnēs. Aplokšņu algas dominē  būvniecībā un tirdzniecībā, arī tādās  pakalpojumu sniegšanas sfērās kā skaistumkopšana, zobārstniecība, autoservisu un apsardzes pakalpojumi. Tomēr visvairāk ekonomika cieš no pievienotās vērtības nodokļa  nemaksātājiem.

„Ja mēs runājam par 2014. gadu, tad Latgalē kopumā ir veikti  383 kontroles pasākumi, 37 nodokļu auditi un šo pārbaužu rezultātā ir aprēķināts vairāk nekā 3 miljoni eiro nodokļu maksājumu budžetā. Tāpat tematisko pārbaužu gadījumā ir piemērots administratīvais sods 101 000 eiro apmērā,” stāsta  VID Nodokļu kontroles pārvaldes Latgales kontroles daļas vadītāja Irēna Grate.

Lai mazinātu aplokšņu algu izplatību, viens no ierosinājumiem, ko piedāvā VID, ir  kriminālatbildības ieviešana algas maksātājam un administratīvā soda piešķiršana naudas ņēmējam. Latgales kontroles daļas vadītāja uzsver, ka Latgales reģionā  līdzīga pieeja diez vai būtu korekta attiecībā pret darba ņēmēju, jo reģionā joprojām ir viszemākais nodarbinātības līmenis valstī. Savukārt eksperti uzsver, ka nodokļu nemaksāšanas galveni iemesli ir liels nodokļu slogs un nepietiekama nodokļu politikas caurspīdība.

„Swedbank” vecākā ekonomiste Lija Strašuna: „Pat ja mēs diezgan daudz un plašus pasākumus ieviesīsim,  tad  tas nebūs efekts uzreiz redzams, bet tas nenozīmē, ka tas nav jādara.  Katrā no jomām ir sagatavoti pasākumi, tas ir, sākot ar  nodokļu sistēmu, jo, visticamāk, ņemot vērā, ka darba spēka nodokļus ir vieglāk noslēpt, tad, visticamāk, būtu efektīvi samazināt darba spēka nodokļus un mēģināt to kompensēt ar nodokļu pacelšanu kaut kur citur, kur no tās nodokļu maksāšanas būtu grūtāk izvairīties, piemēram, nekustamais īpašums.”

Pašlaik ēnu ekonomikas rezultātā Latgales reģiona komercsabiedrības ir parādā valstij 3 miljonus eiro nenomaksāto nodokļu.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti