Valsts budžeta pārpalikums pirmajā pusgadā 275,9 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts budžeta pārpalikums pirmajā pusgadā ir 275,9 miljoni eiro, kas ir par 40,3 miljoniem eiro vairāk nekā pērn, portālam lsm.lv ziņo Finanšu ministrija.

Pieaugošu pārpalikumu sekmēja būtisks atmaksu apjoms no Eiropas Komisijas par iepriekš īstenotajiem Eiropas Savienības fondu projektiem. Vienlaikus pašvaldību budžeta pārpalikums, salīdzinot ar situāciju pirmajā pusgadā pērn, samazinājās no 91 līdz 56,3 miljoniem eiro.

Ministrija uzsver, ka kopbudžeta ieņēmumi ir auguši, palielinoties nodokļu ieņēmumiem, iekšējam patēriņam un vidējai algai.

Kopbudžeta nodokļu ieņēmumi, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusi, palielinājās par 107,4 miljoniem eiro jeb 3,4%. Vislielākais iekasēto nodokļu kāpums vērojams pievienotās vērtības nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumiem, attiecīgi par 77,1 miljonu un 11,4 miljonu eiro, salīdzinot ar aizvadītā gada pirmo pusi.

Arī izdevumi kopbudžetā ir lielāki, salīdzinot ar iepriekšējo gadu – tie palielinājušies par 3,1%. Tādās izdevumu pozīcijās kā atlīdzība, subsīdijas un dotācijas saglabājas noturīgs pieaugums jau no gada sākuma.

Kopbudžeta izdevumi atlīdzībai šī gada pirmajā pusē salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusi pieauga par 54,2 miljoniem eiro jeb 6,4%. Savukārt izdevumi subsīdijām un dotācijām izdevumi palielinājušies par 28,2 miljoniem eiro jeb 3,7%.

Ministrija norāda, ka izdevumu pieaugums ir vērojams arī pašvaldību budžetos. Līdz ar pašvaldību ienākumu sarukumu ne-nodokļu sfērā, pašvaldību budžeta pārpalikums ir sarucis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti