Panorāma

Akcija "Uzlabosim glābēju ikdienu!"

Panorāma

"Spēlmaņu nakts" LTV1 plkst.21:15

Stingrāki noteikumi mājokļu kredītiem

«Nolikto atslēgu» principa dēļ prasības pret kredītņēmējiem jau kļuvušas stingrākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai arī "nolikto atslēgu princips" stāsies spēkā no nākamā gada sākuma, daudzas bankas jau noteikušas stingrākus noteikumus hipotekārā kredīta ņēmējiem, apgrūtinot to iespējas saņemt aizdevumu. Valsts prezidents Andris Bērziņš Saeimas deputātus gan mudinājis atcelt šo principu, tomēr politiķi pagaidām to nesteidzas mainīt.

30-35% no pirkuma vērtības jeb aptuveni 20 tūkstoši eiro - tik lieli uzkrājumi šobrīd cilvēkiem nepieciešami, lai tie varētu kvalificēties mājokļa iegādei nepieciešamā hipotekārā kredīta saņemšanai.

Lai arī nolikto atslēgu princips stāsies spēkā no nākamā gada, bankas jau ir paaugstinājušas prasības pret kredītņēmējiem, tādējādi atsijājot pusi potenciālo klientu.

„Mēs redzam, ka novembra sākumā aktivitāte bija pieaugusi, jo cilvēki vēl vēlējās iegādāties mājokli un saņemt kredītu pēc vecajiem noteikumiem. Šobrīd šī aktivitāte ir samazinājusies. Mēs uzskatām - ja šis maksātnespējas likums paliks spēkā, kā tas ir tagad, tad nākamgad šis kritums būs ap 50% vai pat vairāk,” norāda "Nordea" bankas kredītu departamenta vadītājs Rasmuss Pētersons.

Baņķieri norāda - līdz ar likuma stāšanos kardināli mainīsies fokuss, kam tieši tiek izsniegts kredīts. Turpmāk tiks vērtēta nevis aizņēmēja maksātspēja, bet gan īpašuma vērtība.

„Šis likums pagriež to likumu no otras puses skatīties no īpašuma, nevis no paša aizņēmēja. Tādēļ tas likums nav veselīgs sabiedrībai Sabiedrība nedomā, ka es aizņemos, bet tiek finansēts mans nekustamais īpašums. Mēs neveicinām veselīgu kreditēšanu un veselīgu attieksmi pret kredīta atmaksu,” saka "SEB" bankas valdes priekšsēdētāja vietniece Ieva Tetere.

Banku pārstāvji arī norāda, ka līdz ar šādas pieejas ieviešanu tās pārtrauks kreditēt mājokļu iegādi lauku apvidos, jo, pielietojot nolikto atslēgu principu, pēcāk pārdot šo īpašumu būs grūti.

„Prezidents ir devis ļoti skaidru signālu, ka ir jāpārskata Maksātnespējas likums. Mēs no savas puses esam apzinājuši arī iespējamo Saeimas reakciju. Šobrīd nav viennozīmīgs viedoklis arī politiķu vidū. Diskusijas būs garas un sarežģītas. Skaidrs, ka komercbankas ir nostājušās pozā un nekādas atlaides no viņiem nebūs. Hipotekāro kredītu pieejamība ir stipri apgrūtināta,” saka ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola (ZZS).

Lai arī jaunā ekonomikas ministre sola turpināt sarunas kā ar komercbankām, tā politiķiem, pagaidām mājokļa kārotājiem neatliek nekas cits, kā izmantot  īres tirgus sniegtās iespējas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti