Hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzībai pirmajā pusgadā novirza 48 miljonus eiro

Hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzībai no valsts budžeta novirzīs 48,4 miljonus eiro, otrdien, 2. aprīlī, lēma valdība. Kredītu procentu kompensācijas uz kredīta ņēmēju maksājumu kontiem pārskaitīs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Atbilstoši hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevas maksātāju nodevu aprēķiniem par 2024. gada pirmo ceturksni valsts pamatbudžeta ieņēmumu kontā iemaksāta hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva 24 235 800 eiro apmērā. Ņemot vērā veiktās nodevas iemaksas par pirmo ceturksni, valsts budžeta ieņēmumu palielinājums par 2024. gada pirmo pusgadu prognozējams 48 435 800 eiro apmērā, norādījusi Finanšu ministrija.

No visas summas šī gada pirmajā pusgadā 48 207 104 eiro tiks novirzīti izmaksai kredītņēmējiem, bet 228 696 eiro administrēšanas izmaksu segšanai VID, lai nodrošinātu nepieciešamo izmaiņu veikšanu VID informācijas sistēmās. 

VID no nodevas ieņēmumiem izmaksās kredītu procentu kompensācijas uz nodevas maksātāja norādīto konkrētā hipotekārā kredīta ņēmēja maksājumu kontu. Hipotekārā kredīta atbalstam atsevišķi pieteikties nevajag.

Kā iepriekš ziņots, atbalstu kredītu ņēmēji saņems reizi ceturksnī.

KONTEKSTS:

Pērnā gada 6. decembrī pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu ar mērķi kompensēt kredītu procentus hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Tas lemts, lai aizsargātu sabiedrības labklājību, ņemot vērā "Euribor" likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām.

Procentu maksājumu kompensācija attiecas uz hipotekārajiem kredītiem, par kuriem līgums noslēgts līdz pērnā gada 31. oktobrim un kuru atlikums nepārsniedz 250 tūkstošus eiro. Vienlaikus Saeimā apstiprināti likuma grozījumi, kas pāreju no viena hipotekārā kredīta devēja pie cita padarījuši lētāku un vienkāršāku.

Hipotekārie kredīti Latvijā izsniegti aptuveni 124 tūkstošiem aizņēmēju – ap 14% no kopējā iedzīvotāju skaita, apkopojusi Finanšu nozares asociācija. Ap 72% kredītņēmēju aizdevuma maksājums mēnesī nav audzis vairāk par 100 eiro. Pēc banku datiem, tikai 0,5% klientu nespēj tikt galā ar savām kredītsaistībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti