Panorāma

Aktualizē diskusijas par veselības aprūpes finansēšanu

Panorāma

Atrasts Lietuvas valsts neatkarības akta oriģināls

Jautājumā par NĪN nav vienprātības

Ministrijām nav vienprātības par īpašuma nodokļa sloga mazināšanu iedzīvotājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc nepilnu gadu ilgušā darba Finanšu ministrijas (FM) darba grupa pirmdien, 3.aprīlī, valdības komitejā uzstāsies ar ziņojumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam.

Iepriekš par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam vietnē "manabalss.lv" uzsākta parakstu vākšana. Pēc pirmdien notikušās tautas sapulces par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim parakstu skaits "manabalss.lv" palielinājies līdz 18 500.

FM gan ziņojumā norāda, ka neatbalsta NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, jo tādējādi būtiski saruktu pašvaldību ieņēmumi, turklāt ieguvēji būtu tikai īpašnieki, nevis arī īrnieki. Tāpat valdībā neviens nerunā par nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam, un ministrijām nav vienprātības, kā samazināt NĪN slogu iedzīvotājiem.

Finanšu ministre: Jāsakārto kadastrālo vērtību sistēma

NĪN ir nodoklis, kas 100% apmērā nonāk pašvaldību budžetā. Pagājušajā gadā no pašvaldību ieņēmumiem NĪN ieņēmumi veidoja vidēji 15%. Salīdzinot ar 2015. gadu, NĪN īpatsvars ir gandrīz dubultojies. Arī ikgadējie pašvaldību ieņēmumi no NĪN ar katru gadu būtiski pieaug.

Finanšu ministrija (FM), kas NĪN nav iekļāvusi jaunajā nodokļu reformā, uzskata, ka būtu jāsakārto kadastrālo vērtību sistēma.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) LTV raidījumā "Rīta panorāmā" šonedēļ izteica viedokli, ka, sakārtojot kadastrālās vērtības aprēķinu metodiku, būtiskākās problēmas tiks atrisinātas.

"Tikmēr mums jāpaļaujas, ka pašvaldības būs saprātīgas un nepalielinās nekustamā īpašuma nodokli nesamērīgi, kas arī ir redzams, jo pašvaldības izmanto nekustamā īpašuma nodokli cīņai par iedzīvotāju ienākumu nodokļa palielinājumu," teica ministre.

TM: Jāmazina kadastrālās vērtības ietekme

Pretējās domās ir Tieslietu ministrija (TM). Tās parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks (Nacionālā apvienība) uzsver – kļūdu novēršana kadastrālo vērtību aprēķina metodikā nedos cerēto ieguvumu. Lielai daļai iedzīvotāju Rīgas, Jūrmalas un Pierīgas pašvaldībās nodoklis joprojām būs liels apgrūtinājums, daudziem nesamaksājams.

"Pie šīs metodikas pieslīpēšanas mēs varbūt tiksim pie 1000 reižu atšķirībām, bet tas nav normāli, ka nodoklis vienā Latvijas galā un otrā Latvijas galā atšķiras 1000 reizes.

Līdz ar to problēma ir likmē. Tā likme ir par augstu. Tāpēc tas mūsu uzstādījums šobrīd ir tāds, ka kadastrālās vērtības nozīme pie nodokļa aprēķināšanas ir būtiski jāmazina, piedāvājumi var būt dažādi," sacīja Iesalnieks.

Ekonomikas ministrs rosina nodokli uz laiku "iesaldēt"

Tāpat kā TM pārstāvis, arī ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") uzsver, ka NĪN ir jāiekļauj kopējā nodokļu reformas plānā.

Ašeradens rosina nodokli iesaldēt līdz brīdim, kamēr izkristalizējas nodokļa attīstības scenārijs. Lai iedzīvotāji saprot, ar ko var rēķināties.

"Ja cilvēkiem ienākumu pieaugums nav lielāks, no kurienes lai viņš ņem to naudu? Visticamāk, cilvēki plāno savu dzīvi – bērniem skolai vai citiem izdevumiem nauda ir ieplānota. Tā kā mēs šobrīd redzam, ka nekoordinētā valdības rīcība ir novedusi pie zināmas sabiedrības reakcijas, un ir skaidrs, ka tas ir jārisina," teica Ašeradens.

Gerhards par NĪN vismaz 100 000 eiro vērtiem īpašumiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) iepriekš nāca klajā ar ierosinājumu nodokli piemērot īpašumiem, kas vērtīgāki par 100 000 eiro. Finanšu ministre uzskata, ka Gerharda piedāvājumam nepiekritīs pašvaldības. Savukārt ministrs uzskata, ka to ir iespējams atrisināt.

"Ja mēs runājam par šīm summām, tās nav tik būtiskas, lai tās nevarētu izdiskutēt un atrast risinājumu, kompensējot pašvaldībām gan caur finanšu izlīdzināšanu, gan caur iedzīvotāju ienākuma nodokļa [pārdali]," teica ministrs, 

Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) atzīst, ka NĪN jautājumā valdībā gaidāmas spraigas diskusijas.

"To, ko valdība šobrīd var izdarīt, pirms novērš kļūdas aprēķinos vai tīši ielaisto formulu, kas ir novedis pie tāda paaugstinājuma Rīgā un atsevišķos Pierīgas rajonos, - acīmredzot šajā situācijā būs jāierobežo pašvaldību summu pieaugumi," teica premjers.

FM: Mazinot nodokļa slogu, nedrīkst sarukt ieņēmumi 

​FM sagatavotais ziņojums par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam ir 28 lappuses garš, un tajā cita starpā lasāms: "Konceptuālais uzstādījums nodokļu politikas kontekstā varētu būt – samazināt darbaspēka nodokļu apmēru, bet palielināt kopējo nodokļu apmēru, arī nekustamā īpašuma nodokļa jomā – palielināt pašvaldību ieņēmumus no nekustamā īpašuma nodokļa."

FM ziņojumā galvenais uzsvars ir uz to, ka "iespējamais nodokļa sloga mazināšanas risinājums nedrīkst samazināt pašvaldību ieņēmumus".

Tajā pašā laikā ir secināts, ka "kopējā pašvaldību NĪN ieņēmumu izpilde 2016.gadā kopā ar iepriekšējā gada parāda maksājumiem pārsniedz pašvaldību kopējo prognozi par 31,9%.

Pašvaldības, kurās NĪN ieņēmumi visvairāk pārsniedz prognozētos nodokļa ieņēmumus, ir Neretas, Carnikavas, Rundāles, Zilupes un Ērgļu novads, kā arī Rīgas pilsēta. Pērn Rīgā prognozēja ieņēmumus no NĪN 81,5 miljonu eiro apmērā, bet, ieskaitot parādus, iekasēja 111 miljonus, kas ir par 36% vairāk, nekā prognozēts.

Analizējot dažādus modeļus par iespēju atbrīvot iedzīvotājus no nodokļa vienīgajam mājoklim, FM ziņojums ir negatīvs, galvenokārt uzsverot dārgo administrēšanas procesu un ietekmi uz pašvaldību budžetiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti