ES vēršas PTO par Krievijas importa nodevām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) iesniegusi sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) saistībā ar Krievijas noteiktajām importa nodevām atsevišķām rūpniecības un lauksaimniecības precēm. ES uzskata, ka Krievijas nodevas pārsniedz likumiski saistošos tarifu griestus, par kuriem Maskava vienojusies ceļā uz iestāšanos pasaules Tirdzniecības organizācijā. 

Eiropas Savienības sūdzība Pasaules Tirdzniecības organizācijā saistīta ar Krievijas ieviestajiem tarifiem papīram, kartonam, palmu eļļai, kā arī dažādām dzesēšanas iekārtām, tostarp ledusskapjiem. Eiropas Savienības paziņojumā teikts, ka Krievija pret šiem produktiem ir piemērojusi nodevas, kas pārsniedz Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikto augstāko līmeni.

Eiropas Komisijas preses pārstāvis Vojteks Talko piektdien norādījis, ka šis nav negaidīts lēmums, jo konsultācijas ar Krieviju ir turpinājušās jau kādu laiku.

„Šī ir atsevišķa lieta un tai nav nekāda sakara ar Krievijas aizliegumu importēt Eiropā ražotus lauksaimniecības produktus. Par šo konkrēto lietu mēs ar Krieviju esam diskutējuši jau mēnešiem ilgi, un mums nav izdevies rast risinājumu, tāpēc arī mēs esam pieprasījuši Pasaules Tirdzniecības organizācijas formālo konsultāciju procesu. Tā kā mēs joprojām atrodamies konsultāciju fāzē,” norādīja Talko.

Saskaņā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, Krievijai tagad tiek dotas 60 dienas, lai atrisinātu šo strīdu ar tiešu diskusiju palīdzību. Ja noteiktajā termiņā risinājums netiks rasts, PTO var nākt klajā ar arbitrāžas spriedumu.

Strīdi starp Krieviju un Eiropas Savienību turpinās jau kopš vasaras, kad Ukrainas notikumu dēļ pret Maskavu tika ieviestas sektorālās ekonomiskās sankcijas. Atbildot uz tām, Krievija ir ieviesusi dažādu pārtikas un lauksaimniecības produktu importu no Eiropas Savienības valstīm, kā arī ASV, Kanādas, Austrālijas un Norvēģijas, kuras arī atbalstīja sankcijas. Eiropas Savienības dalībvalstis pašlaik diskutē par to, vai arī par šo lietu nevajadzētu iesniegt sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā. Iepriekš to jau ir izdarījusi Ukraina, kas protestē pret Krievijas aizliegumu ievest Ukrainā audzētus dārzeņus un augļus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti