Kristīne Našeniece


Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
In Memoriam. Bernārs Sordē (1942–2021)
In Memoriam. Bernārs Sordē (1942–2021)
„Latvija ir mana apsolītā zeme”, tā franču domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē (Bernard Sordet) mīlestībā uz Latviju. Šeit viņš noslēdza savu profesionālo darbību, palīdzēdams Latvijai nostiprināt valstiskumu virzībā uz Eiropas Savienību. Šeit viņš kļuva par neatņemamu Latvijas un Eiropas domtelpas dalībnieku, bagātinot to ar grāmatām „Homo-Natura alteritas” („Mansards”, 2019) un „Iespējamā Eiropa” („Mansards”, 2014; rakstīta tieši Latvijai); intelektuālām meditācijām „Da.zA”, gleznu, instalāciju un zīmējumu personālizstādēm Rīgā, Liepājā, Talsos un Madonā, kā arī ar desmitiem eseju, interviju, runu un diskusiju izklāstu Latvijas periodikā un plašsaziņas līdzekļos.
Bernārs Sordē: Kā pāriet no brutālas uz solidāru līdzatkarību pasaulē
Bernārs Sordē: Kā pāriet no brutālas uz solidāru līdzatkarību pasaulē

„Valstu līdzatkarība pasaulē ir brutāla, pat barbariska, un tam ir divi iemesli: globalizācijas un arī politikas slimības [..] brutālās līdzatkarības sekas ir migrantu pārvēršana par grēkāžiem,” tā Bernārs Sordē, tai pašā laikā saskatot iespēju mums visiem kopā veidot „solidāru un miermīlīgu līdzatkarību” un norādot, ka „migrācija [šodien] vairs nenotiek naudas, bet gan izglītības dēļ” un Latvijas vēlme piesaistīt ārvalstu studentus Latvijas augstskolās „jau nozīmē atvērtību”.

Diskusija ar Bernāru Sordē: Kā aizstāvēt un kopīgiem spēkiem rekonstruēt Eiropu?
Diskusija ar Bernāru Sordē: Kā aizstāvēt un kopīgiem spēkiem rekonstruēt Eiropu?

Dzejas dienās Liepājas Universitātē viesojās domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē (Bernard Sordet). Šoreiz – lai runātu par to, kā aizstāvēt un kopīgiem spēkiem rekonstruēt Eiropu. Diskusiju vadīja Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Vēsma Lēvalde. Diskusijas pamatā bija Bernāra Sordē raksts „Aicinājums veidot pasaulaptverošu Eiropu”[1] no topošās grāmatas „Pasaule solidaritātē”. Tajā viņš cenšas definēt Eiropas pastāvēšanas jēgu – izskaust nevienlīdzību pasaulē (līdz ar brīvu zināšanu un prasmju apriti, Kopējā Labumā balstītām dzīves formām) un sasniegt pilnu nodarbinātību, kas būtu iespējams, mainot skatījumu uz darbu, ekonomiku un pasauli.

Bernārs Sordē: Jaunas pasaules celšana ir kā akrobāta staigāšana virs bezdibeņa
Bernārs Sordē: Jaunas pasaules celšana ir kā akrobāta staigāšana virs bezdibeņa

1. aprīlī ar Latvijas Universitātes un Francijas Institūta Latvijā atbalstu Latvijas Universitātes Dabaszinību akadēmiskajā centrā Torņakalnā norisinājās tikšanās ar domātāju un mākslinieku Bernāru Sordē (Bernard Sordet). Latvijas Radio žurnālistes Inas Strazdiņas vadītā saruna ar Bernāru Sordē notika saistībā ar viņa lielformāta gleznas izstādi Dabaszinību akadēmiskajā centrā un uzskatāma par turpinājumu janvārī Eiropas Savienības mājā aizsāktajai diskusijai par pārmaiņām, kas skar Eiropu un pasauli.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd