Kultūra / Skatuve
Kā mūsdienīgi runāt ar skatītāju? Atbild «Spēlmaņu nakts» nominanti
Kā mūsdienīgi runāt ar skatītāju? Atbild «Spēlmaņu nakts» nominanti
"Spēlmaņu nakts" ceremonija tuvojas, skatītāju balsojums rit pilnā sparā, bet gribas vēl atskatīties uz pagājušo teātra sezonu. Teātra vērtētāju un skatītāju viedoklis ir sen izlasāms dažādos medijos, bet kā paši mākslinieki izsakās par to? Kas mainījies teātra vidē? Kādas jaunas vēsmas sakustinājušas pašus māksliniekus? Kas ir svarīgi māksliniekam, gan radot, gan sēžot skatītāja krēslā?
«Spēlmaņu nakts» nominante Dārta Daneviča – aktrise, kas skatītāju spēj piesaistīt un noturēt
«Spēlmaņu nakts» nominante Dārta Daneviča – aktrise, kas skatītāju spēj piesaistīt un noturēt
"Grūta ir tā diena pirms izrādes, pēc izrādes es parasti smejos, ka to smagumu esmu atdevusi skatītājiem. Daļa no viņiem man raksta, ka viņiem ir grūti un ka pārdzīvo un domā par šo tēmu," par lomas smagumu izrādē "Zēni nav meitenes" stāsta Dailes teātra aktrise Dārta Daneviča, kura nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktrise".
Pasaules baleta klasika uz Baltā nama skatuves. Skatītāju vērtējumam nodota «Veltīgā uzmanība»
Pasaules baleta klasika uz Baltā nama skatuves. Skatītāju vērtējumam nodota «Veltīgā uzmanība»
Brīnumskaists un dzīvespriecīgs, krāsains un filigrāns – tādas ir pirmās atsauksmes par baletu "Veltīgā uzmanība", kas piedzīvojis pirmizrādi uz mūsu Baltā nama skatuves. Šis ir viens no iestudējumiem, kurā dramatismu un traģēdijas nesagaidīt, tā vietā skatītājus priecē priekpilna mūzika, klasiska horeogrāfija un krāsains vizuālais noformējums.
Kas kopīgs izrādēm ar vīnu? JRT klientu apkalpošanas administratore Sanita Rozenberga par mainību un...
Kas kopīgs izrādēm ar vīnu? JRT klientu apkalpošanas administratore Sanita Rozenberga par mainību un skatītāju gaumi
"Pirmizrādes ne vienmēr ir tās labākās. Tāpēc nesaprotu, kāpēc kritiķi nāk uz pirmizrādēm... (smejas), jo stress tomēr dara savu un neļauj gūt pilnīgu ieskatu izrādē. Izrāde attīstās ar gadiem. Man kādreiz patika ik pa laikam uziet augšā paskatīties izrādes, cik tās kļūst garšīgas, kā tās attīstās. Tā ir bauda – konkrēto izrādi skatīties vairākas reizes," pārliecināta Jaunā Rīgas teātra klientu apkalpošanas administratore un ilggadējā biļešu kasiere Sanita Rozenberga.

Aci pret aci skatītājs viņu visbiežāk satiek, dodoties vakarā uz izrādi, kad viņa mums visiem saka: "Labvakar!"
Vai Raiņa idejas mūslaikos maz spējam uztvert? Par Valmieras teātra izrādi «Jāzeps un viņa brāļi» sa...
Vai Raiņa idejas mūslaikos maz spējam uztvert? Par Valmieras teātra izrādi «Jāzeps un viņa brāļi» sarunājas titulvaroņa atveidotāji
"Ne tik ļoti mēs mēģinām, lai būtu laikmetīgi, kā pārbaudām, vai mēs vispār spējam kaut ko tādu šobrīd uztvert – to ideju, kuru ir licis cilvēks, kurš ir kritis un dedzis, kurš ir gribējis pacelt mūsu kultūru līdz augstākajam līmenim," sarunājoties par Ineses Mičules režijā tapušo Raiņa lugu "Jāzeps un viņa brāļi", atzīmē aktieris Mārtiņš Meiers. Jaunajā iestudējumā viņš nav vienīgais Jāzeps – titulvaroni pārmaiņus atveido arī Aksels Aizkalns. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" abi aktieri spriež par to, kā Raiņa filozofiski ietilpīgā luga rezonē mūslaikos, un par to, kā katrs meklējis Jāzepu.  
Iet dziļumā un ieraudzīt gaismu – iestudējums «Jasmīns» Liepājas teātrī
Iet dziļumā un ieraudzīt gaismu – iestudējums «Jasmīns» Liepājas teātrī
Tas laiks, kas šobrīd ir pasaulē, Latvijā, mūsos, tur gribas kaut kādu cerību un gaismu. "Iet dziļumā un ieraudzīt gaismu!" – tā par daudzslāņaino iestudējumu "Jasmīns", kas 11. novembrī piedzīvos savu pirmizrādi Liepājas teātrī, saka režisors Dmitrijs Petrenko. Pēc Ingas Ābeles lugas "Tumšie brieži" iestudēšanas Daugavpilī režisors skatītājiem Liepājā piedāvās savu versiju par autores lugu "Jasmīns".
Vai sabiedrībai jāzina, kā valsts teātri tērē naudu? Nacionālajā top dārgākais iestudējums tā vēstur...
Vai sabiedrībai jāzina, kā valsts teātri tērē naudu? Nacionālajā top dārgākais iestudējums tā vēsturē
Latvijas Nacionālais teātris cer uz sponsoru palīdzību, lai spētu nodrošināt iepriekšējā teātra direktora Jāņa Vimbas parakstīto līgumu ar ebreju izcelsmes režisoru Dmitriju Krimovu. Izrādes "Pīters Pens. Sindroms" pirmizrāde paredzēta nākamā gada 1. februārī, un neoficiāla informācija liecina, ka iestudējuma izmaksas varētu svārstīties ap 250 tūkstošiem eiro.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd