Edgars Kupčs

Latvijas Radio Ziņu dienesta producents

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku
(papildināts)
Stingrāk ierobežo pulcēšanos; masku lietošana – plašāka un uz nenoteiktu laiku (papildināts)
Ministru kabinets piektdien, 23. oktobrī, attālinātajā ārkārtas sēdē paplašināja drošības pasākumu loku Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā. Tostarp noteiktas stingrākas pulcēšanās prasības iekštelpās un ārtelpās, kā arī tas, ka sejas masku obligāta lietošana publiskās vietās būs obligāta arī pēc 6. novembra, proti, vairs nebūs terminēta. Savukārt pulcēšanās ierobežojumi būs spēkā līdz 15. novembrim.
Kopš gada sākuma Rīgā aizvērtas 25 spēļu zāles
Kopš gada sākuma Rīgā aizvērtas 25 spēļu zāles
Spēlētāju un spēļu zāļu skaita samazinājumu ietekmējis Pašatteikušos personu reģistrs, Rīgas domes uzvaras visās tiesvedībās par spēļu zāļu slēgšanu, kā arī Covid-19 pandēmija.
Valsts kontrole rāj valsts pārvaldi par algu celšanu pirms reformām; Valsts kanceleja pārmetumus nor...
Valsts kontrole rāj valsts pārvaldi par algu celšanu pirms reformām; Valsts kanceleja pārmetumus noraida
Pēc nesaprašanās koalīcijas partneru vidū valdība šonedēļ izšķīrusies tomēr vēl nelemt par valsts un pašvaldību amatpersonu atlīdzības likumprojektu. Ar to paredzēts darba samaksas sistēmu valstī padarīt vienkāršāku. Taču valsts pārvaldi sagaida būtisks algu kāpums, būtībā legalizējot daudzās piemaksas un prēmijas, ar ko noturēja darbiniekus. Tāpēc tādu rīcību asi kritizē Valsts kontrole, kas no publiskā sektora vispirms sagaida solīto štatu samazināšanu un efektīvāku strādāšanu, bet tikai pēc tam algu kāpināšanu.
Jelgavas domes «alkoholisko ziedu» lietā trauksmes cēlēja uzvar tiesā; lietu pret domi policija izbe...
Jelgavas domes «alkoholisko ziedu» lietā trauksmes cēlēja uzvar tiesā; lietu pret domi policija izbeidz
Pēc vairāk nekā divus gadus ilgušas izmeklēšanas Valsts policija ir izbeigusi kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām Jelgavas domē un tās grāmatvedībā. Proti, likumsargiem neesot izdevies savākt pietiekamus pierādījumus vietējā ziedu veikala pārdevējas celtajai trauksmei, ka domes darbinieki privātai lietošanai puķu veikalā pasūtina alkoholu, ko vēlāk rēķinos noformē kā domes vajadzībām piegādātus ziedus un par ko samaksā pašvaldība. Tikmēr pati pārdevēja, kas cēla trauksmi, pēc atlaišanas no darba ir taisnību panākusi tiesā.
Valsts pārvaldē atalgojuma sistēmu plāno padarīt vienkāršāku un pārskatāmāku
Valsts pārvaldē atalgojuma sistēmu plāno padarīt vienkāršāku un pārskatāmāku
Valdība otrdien, 20. oktobrī, iecerējusi lemt par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumprojektu. Ar to paredzēts darba samaksas sistēmu valstī padarīt vienkāršāku, pārskatāmāku un saprotamāku. Ar izmaiņām iecerēts noteikt mēnešalgu līmeni, kas atbilstu vidēji 80% no privātajā sektorā maksātā darba samaksas līmeņa. Likumprojektu pavadošie dokumenti arī atklāj, ka tādējādi paredzēts algas kāpināt, būtiski nepalielinot kopējos budžeta izdevumus. Tomēr Valsts kontrole uzskata, ka jaunais regulējums ir nepilnīgs.
Covid-19 uzliesmojums un tiesas lēmums nav skubinājis Ogres domi sākt attālinātas sēdes
Covid-19 uzliesmojums un tiesas lēmums nav skubinājis Ogres domi sākt attālinātas sēdes
Ceturtdien, 15. oktobrī, paredzēta kārtējā Ogres novada domes sēde. Tāpat kā visas iepriekšējās arī tā notiks klātienē, deputātiem spiežoties pie viena galda. Domes sēdi plāno apmeklēt arī partijas “Apvienība iedzīvotāji” deputāte Ilga Vecziediņa. Viņa ir viena no skaļākajām Ogres domes opozicionārēm, kam domē vairākums pavasarī anulēja mandātu par domes sēžu neapmeklēšanu klātienē. Tiesa šo lēmumu atzinusi par prettiesisku un atcēlusi, nospriežot, ka pandēmijas laikā ārkārtas situācijā Ogre nav pienācīgi gādājusi par domnieku iespējām strādāt veselībai droši. Taču Ogre laboties nedomā.
Inčukalna deputātiem aizdomas par degvielas piesavināšanos; policija pārbaudi sāk negribīgi un veic...
Inčukalna deputātiem aizdomas par degvielas piesavināšanos; policija pārbaudi sāk negribīgi un veic formāli
Inčukalna novada domes deputāts Jānis Liepiņš no Kristīgi demokrātiskās savienības saraksta aizvadītajā vasarā, 1. jūlija rītā, vietējā degvielas uzpildes stacijā pamanīja, ka novada pašvaldības skolēnu autobusa šoferis vairākās 20 litru kannās pilda degvielu. Tā kā vairākiem Inčukalna opozīcijas deputātiem jau iepriekš bijušas aizdomas, ka par domes naudu pirktu degvielu pašvaldības vadība izmanto privātām vajadzībām, pēc šī novērojuma deputāts Liepiņš nekavējoties lūdza iesaistīties virkni iestāžu. Taču lietas izmeklēšanas vietā institūcijas «atrakstījās», bet policija pārbaudi veica tikai pēc deputāta sūdzēšanās premjeram. Turklāt arī tad lietai piegāja formāli.
No šodienas darbdienās 35 vilcienu reisiem biļetes par piekto daļu lētākas
No šodienas darbdienās 35 vilcienu reisiem biļetes par piekto daļu lētākas
Lai mudinātu braukt vilcienā laikā, kad ir mazāka pasažieru plūsma un lielāka iespēja ievērot drošu distanci no citiem, no 12. oktobra līdz nākamā gada 11. aprīlim darbdienās 35 dienas vidus reisiem biļetes vienam braucienam būs par 20 procentiem lētākas. Tā informē kompānija «Pasažieru vilciens», atgādinot, ka, lai ierobežotu infekcijas slimības Covid-19 izplatību, sabiedriskajā transportā visu brauciena laiku pasažieriem jālieto mutes un deguna aizsegs.
Jūrmalas dome noraida opozīcijas ideju šogad kāpināt bērnudārzu pedagogu algas
Jūrmalas dome noraida opozīcijas ideju šogad kāpināt bērnudārzu pedagogu algas
Pēc opozīcijas prasības piektdienas, 9. oktobra, rītā sasauktajā Jūrmalas domes ārkārtas sēdē deputāti visai ātri izšķīrās par opozīcijas prasītajām iespējām vēl šajā gadā kāpināt algas pirmsskolas pedagogiem. Proti, ar koalīcijas partiju Zaļo un Zemnieku savienības un «Saskaņas» atturēšanos balsojumā lēmumprojekts tika noraidīts. Domes vadība apgalvo, ka algu pielikumu plāno no nākamā gada, turklāt daudz plašākam speciālistu lokam. Tiesa, kāpums diez vai sasniegs opozīcijas prasīto.
16 Baltkrievijas kompānijas izšķīrušās darbību pārcelt uz Latviju
16 Baltkrievijas kompānijas izšķīrušās darbību pārcelt uz Latviju
Pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām jau gandrīz 100 turienes uzņēmumu ir izrādījuši interesi savu darbību pārcelt uz Latviju, mūsu zemi novērtējot kā drošāku gan biznesam, gan dzīvošanai. Bet 16 komersanti, lielākoties informācijas un citu augsto tehnoloģiju biznesā, jau izšķīrušies pārcelties uz Rīgu.
Vai «Lidl» veikalu atvēršana audzēs algas un citus labumus tirdzniecībā strādājošajiem?
Vai «Lidl» veikalu atvēršana audzēs algas un citus labumus tirdzniecībā strādājošajiem?
Arvien saglabājot noslēpumainību un neatklājot, kad tad īsti atvērs veikalus, straujus apgriezienus darbinieku komplektēšanā sākusi mazumtirdzniecības kompānija "Lidl". Ienākt Latvijā tā sola jau labu laiku, turklāt ar vērienu – veikalus atvērs vienlaicīgi, darbiniekiem sola nozarē lielākās algas un citus sociālos labumus. Tagad tirgotājs sācis strādājošo meklējumus, pie sevis aicinot vismaz tūkstoti veikalu un noliktavu darbinieku. Vai un kā jauna tirgus spēlētāja ienākšana Latvijā mainīs darbaspēka situāciju tirdzniecībā?
Jelgavā turpinās aizdomas par vairāku miljonu vērtu konkursu savējiem
Jelgavā turpinās aizdomas par vairāku miljonu vērtu konkursu savējiem
Iepirkumu uzraudzības birojam nāksies aicināt ekspertu, lai atšķetinātu kārtējo sūdzību par Jelgavas domes vairākus miljonus eiro vērtu konkursu, kurā tā meklē ielu uzturēšanas kompāniju. Ceļu būves uzņēmumam "Igate" jau gada sākumā bija aizdomas, ka iepirkuma prasības ir sagatavotas tā, ka konkursā var uzvarēt tikai ierastais Jelgavas sadarbības partneris. Iepirkumu uzraugi tam piekrita, konkurss tika pārtraukts, bet vēlāk jau visai atjautīgi izsludināts no jauna ar vēl viltīgākām prasībām.
Ārkārtējā situācija veikalu tiešo piegāžu biznesam likusi uzņemt straujākus apgriezienus
Ārkārtējā situācija veikalu tiešo piegāžu biznesam likusi uzņemt straujākus apgriezienus
Līdz ārkārtējās situācijas sākumam tiešo piegāžu biznesu lēni, bet stabili attīstīja mazumtirgotāji un ēdinātāji, kas savas preces klientiem piegādāja pa pastu vai ar kurjeru starpniecību. Taču līdz ar Covid-19 diktētajiem notikumiem, kad daudzi brīvprātīgi vai piespiedu kārtā vairāk uzturējās mājās, tiešās piegādes strauji sāka attīstīt arī lielveikalu ķēdes. Vai līdz ar ārkārtējās situācijas beigām nu atkal paši dodamies uz veikaliem vai arī izvēlamies, lai veikali nāk pie mums?
Uz jaunajiem vilcieniem pielāgotu infrastruktūru cer vēl pirms vilcienu iegādes
Uz jaunajiem vilcieniem pielāgotu infrastruktūru cer vēl pirms vilcienu iegādes
Lai jau tuvāko gadu laikā nodrošinātu iedzīvotājiem modernu, drošu un ērtu dzelzceļa infrastruktūru, kas būs pielāgota arī jaunajiem pasažieru vilcieniem, uzņēmums "Latvijas dzelzceļš" ir izsludinājis iepirkumu par 48 staciju un pieturas punktu projektēšanu un būvniecību. Šajā gandrīz 60 miljonu eiro vērtajā projektā pirmo reizi Latvijas dzelzceļa vēsturē izbūvēs pasažieru infrastruktūru ar vienotām vizuālām vadlīnijām, bet nevalstiskās organizācijas uzteic vides pieejamības risinājumus. Izskan gan arī viedoklis, ka peroniem būtu jābūt platākiem.
Rīgas domes koalīcija gatava darbam; Zalpēteres likteni vēl neizlemj, bet malā pabīda opozīciju
Rīgas domes koalīcija gatava darbam; Zalpēteres likteni vēl neizlemj, bet malā pabīda opozīciju
Pēc divu nedēļu sarunām jaunā Rīgas domes koalīcija ceturtdien ir vienojusies par sadarbības līgumu. Koalīcija ir gatava sākt darbu, tiklīdz beigsies tiesāšanās par vēlēšanu rezultātiem. Tad arī tiek solīts sadarbības dokumentu publiskot pieejamu ikvienam interesentam. Ceturtdien atklājies arī jauns pavērsiens iepriekš solītajā sadarbībā ar opozīcijas partijām, kam ne visas koalīcijas partijas ir gatavas atdot amatus.
Rīgas budžets būs jāmazina par 20 miljoniem eiro; topošā vadība pilsētā redz daudz problēmu
Rīgas budžets būs jāmazina par 20 miljoniem eiro; topošā vadība pilsētā redz daudz problēmu
Rīgas domes apcirkņos pēc iepriekšējā sasaukuma valdīšanas beigām iezīmējas drūma aina, patiesība par problēmām galvaspilsētā ir diezgan rūgta, tā otrdien, 8. septembrī,  pēc tikšanās ar departamentu un pagaidu administrācijas vadību situāciju raksturoja Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis (“Attīstībai/Par!”/”Progresīvie” (AP/P)).
Aicina «Rīgas namu pārvaldnieka» klientus noraidīt uzkrājumu tērēšanu apkures parādiem
Aicina «Rīgas namu pārvaldnieka» klientus noraidīt uzkrājumu tērēšanu apkures parādiem
Otrdien, 8. septembrī, Rīgas pagaidu izpilddirektore Iveta Zalpētere, turpinot pildīt kapitāldaļu turētāja pārstāvja pienākumus, ir sasaukusi uzņēmuma “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) dalībnieku sapulci. Tajā viņas vadībā tiks iecelta konkursa kārtībā izvēlēta “Rīgas namu pārvaldnieka” valde, kas līdz šim strādāja uz laiku un nepilnā sastāvā, kā arī uzņēmuma padome. Zalpētere cer, ka RNP jaunā vadība nekavēsies risināt pagaidu vadības rīcības izraisīto skandālu, rīdziniekiem izsūtot tūkstošiem "draudu vēstuļu" par iespējamu apkures nepieslēgšanu parādu dēļ.
Rīdziniekus pirms apkures sezonas kājās saceļ namu pārvaldnieka «draudu vēstule»
Rīdziniekus pirms apkures sezonas kājās saceļ namu pārvaldnieka «draudu vēstule»
"Silts mājoklis, funkcionējošas komunikācijas, sakopta vide ir katra cilvēka nepieciešamība," tā it kā nevainīgi sākas trīs lappušu gara vēstule, ko lielākajai daļai no aptuveni 4000 māju dzīvokļu īpašniekiem ir nosūtījis pašvaldības uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks". Taču drīz vien atklājas, ka paziņojums par aptauju līdzinās draudu vēstulei, jo tajā teikts: ja dzīvokļu īpašnieki nepiekritīs siltuma parādus segt no savas mājas uzkrājuma, apkure, ļoti iespējams, netiks pieslēgta. Šoreiz uzņēmums spēris vēl kādu būtisku soli, liekot dzīvokļu īpašniekiem nepastarpināti kļūt par kompānijas "Rīgas siltums" klientiem, tādā veidā pārvaldniekam atbrīvojoties no vienas būtiskas funkcijas.
Kamēr Rīgas domē top koalīcija, pagaidu administrācija steigā reorganizē izpildvaru
(papildināts)
Kamēr Rīgas domē top koalīcija, pagaidu administrācija steigā reorganizē izpildvaru (papildināts)
Partiju apvienības “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” mēra amata kandidāta Mārtiņa Staķa vadībā Rīgas domē šodien turpinājās sarunas par veidojamo koalīciju, kas iecerēta no četrām iepriekš opozīcijā strādājušajām frakcijām. Par vicemēru varētu kļūt "Jaunās Vienotības" Rīgas saraksta līderis Vilnis Ķirsis, bet par citām atbildības jomām un sadalāmajiem amatiem pašlaik vēl konkrētības nav. Tikmēr izpildvarā gan sagaidāmas būtiskas izmaiņas, turklāt, iespējams, vēl pirms jaunā sasaukuma darba sākuma.
VK: Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu tērējusi prātīgāk, taču arī necaurspīdīgi
(papild...
VK: Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu tērējusi prātīgāk, taču arī necaurspīdīgi (papildināts)
Vērtējot, kā Covid-19 pārvarēšanai piešķirto naudu tērējusi Iekšlietu ministrija, Valsts kontrole norādījusi uz lēmumu necaurspīdīgumu. Vienlaikus gan Iekšlietu ministrija ārkārtējā situācijā naudu esot tērējusi prātīgāk nekā citas ministrijas - iepirkums objektīvu iemeslu dēļ bija jāveic ātri un dažās dienās, bet atšķirībā no citām ministrijām iekšlietās bija tā sauktais četru acu princips, proti, bija vajadzīgs ministra saskaņojums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd