Ziņas
Slovākijā atentātā ievainots premjers Fico
(papildināts)
Slovākijā atentātā ievainots premjers Fico (papildināts)
Slovākijas mediji vēsta, ka trešdien uzbrukumā sašauts šīs valsts premjerministrs Roberts Fico. Kāds vīrietis uz viņu raidījis vairākus šāvienus. Fico ir ievainots; viņš ar helikopteru nogādāts Banska Bistricas pilsētas slimnīcā.
Eiropas Komisija Latvijas ekonomikai šogad prognozē Baltijas valstīs otru straujāko izaugsmi
Eiropas Komisija Latvijas ekonomikai šogad prognozē Baltijas valstīs otru straujāko izaugsmi
Lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu šogad notiks lēna izaugsme 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Eiropas Komisijas (EK) pavasara ekonomikas prognoze. Neliela recesija ir gaidāma tikai Igaunijā. Tiek plānots, ka Latvijas izaugsme pārsniegs vidējo Eiropas Savienībā un sasniegs 1,7% no IKP. Salīdzinājumam – Lietuvas ekonomika šogad pieaugs nedaudz straujāk, proti par 2%.
Ārstu biedrība: 61% mediķu saskārušies ar vardarbīgiem pacientiem vai viņu tuviniekiem
Ārstu biedrība: 61% mediķu saskārušies ar vardarbīgiem pacientiem vai viņu tuviniekiem
Lai pasargātu ārstus no pacientu vai viņu tuvinieku vardarbības, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vēlas izmaiņas Krimināllikuma 269. pantā. Ja tās ieviestu, medicīnas personālam būtu līdzīgs statuss kā policistiem vai ugunsdzēsējiem: ja viņiem uzbrūk, riskē nonākt cietumā. LĀB veiktā aptauja liecina, ka 61% ārstniecības personāla ir saskāries ar vardarbību darba vietā, bet 72% no tiem ir cietuši pat trīs un vairāk reizes.
Saeimas juristi izbrāķē Rēzeknes domes atlaišanas projektu; Mieriņa pašlaik neredz tam pamatojumu
(p...
Saeimas juristi izbrāķē Rēzeknes domes atlaišanas projektu; Mieriņa pašlaik neredz tam pamatojumu (papildināts)
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotajā, valdības atbalstītajā projektā par finanšu grūtībās nonākušās Rēzeknes pilsētas domes atlaišanu paustie argumenti vērtējami kā nepietiekami un tiesvedības gadījumā valsts zaudētu, brīdina Saeimas Juridiskais birojs. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) politiķe Daiga Mieriņa  secināja - pašlaik nav juridiska pamatojuma Rēzeknes domes atlaišanai.
Ukrainas iekšlietu ministrs par Krievijas raķešu uzbrukumu Harkivai: Mums ir jāturas un jāatbild ien...
Ukrainas iekšlietu ministrs par Krievijas raķešu uzbrukumu Harkivai: Mums ir jāturas un jāatbild ienaidniekam
Smagas kaujas šobrīd turpinās Ukrainā – Harkivas apgabala ziemeļos, kur Krievija 10. maijā uzsāka jaunu sauszemes iebrukumu. Ienaidnieks šobrīd sagrābis vismaz 7 apdzīvotas vietas un kontrolē teritoriju vairāku desmitu kvadrātkilometru platībā. "Mums ir jāturas un jādod atbilde ienaidniekam," notiekošo komentēja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.
Ministrs: Čornobiļas reaktoru nevar salīdzināt ar mūsdienu kodolenerģijas tehnoloģijām
(papildināts)
Ministrs: Čornobiļas reaktoru nevar salīdzināt ar mūsdienu kodolenerģijas tehnoloģijām (papildināts)
Ir jāveicina sabiedrības izpratne par kodolenerģiju un tās sniegtajām iespējām, jo Latvijā ir atmiņas par kodolkatastrofu Čornobiļā, bet toreizējās tehnoloģijas nevar salīdzināt ar tām, kas tiek izmantotas mūsdienās, starptautiskajā konferencē "Kodolenerģija Latvijai" norādīja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība). Konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē trešdien, 15. maijā, vairāki pasaules līmeņa enerģētikas un kodolenerģijas eksperti no Latvijas un ārvalstīm diskutēja par to, vai Latvijai ir iespējams ceļš uz kodolenerģiju.
Latvijā atklāta oficiālā peldsezona; glābēji atgādina par piesardzību
(papildināts)
Latvijā atklāta oficiālā peldsezona; glābēji atgādina par piesardzību (papildināts)
15. maijā Latvijā atklāta oficiālā peldsezona, arī šīs nedēļas laikapstākļu prognoze daudzus mudinās doties atpūsties pie ūdens. Aizvadītajā gadā peldsezonā – laika posmā no 15. maija līdz 15. septembrim – ugunsdzēsēji glābēji ūdenstilpēs izglāba 12 cilvēkus, bet traģiski atpūta pie ūdens noslēdzās 50 cilvēkiem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
PVD svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecības pārbaudēs 36% gadījumu konstatē pārkāpumus
PVD svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecības pārbaudēs 36% gadījumu konstatē pārkāpumus
Turpinot pastiprinātu svaigu dārzeņu, augļu un ogu tirdzniecības uzraudzību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudījis vairāk nekā 400 pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, tostarp veikalus, tirdzniecības vietas tirgos, ielu tirdzniecības vietas un vairumtirdzniecības uzņēmumus. 36% gadījumu konstatēti dažādi pārkāpumi, informēja dienestā.
CSP: Zems izglītības līmenis rada pat četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku
CSP: Zems izglītības līmenis rada pat četras reizes augstāku risku kļūt par bezdarbnieku
2023. gadā bezdarba līmenis personām 15–74 gadu vecumā ar pamata vai zemāku izglītības līmeni bija gandrīz četras reizes augstāks nekā personām, kas ieguvušas augstāko izglītību (attiecīgi 13,3% un 3,3%), informatīvajā apskatā "Darbaspēka apsekojuma galvenie rādītāji 2023. gadā" secinājusi Centrālās statistikas pārvalde (CSP). Personām ar vispārējo vidējo izglītību bezdarba līmenis bija 8,8%, ar arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību – 7,2%.
Latvijā lauku saimniecību skaits 20 gados sarucis par trešdaļu
Latvijā lauku saimniecību skaits 20 gados sarucis par trešdaļu
Latvijā 2023. gadā bija 57,4 tūkstoši lauku saimniecību, kas ir par 11,6 tūkstošiem jeb 17% mazāk nekā saskaitīts 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanā. Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023. gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.
Stradiņa universitāte gatava sadarboties ar VSAA un atvieglot ārstu pensiju dokumentu kārtošanu
Stradiņa universitāte gatava sadarboties ar VSAA un atvieglot ārstu pensiju dokumentu kārtošanu
Pašlaik, noformējot pensiju, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pieprasa, lai visi ārsti, kas savulaik pabeiguši Rīgas Medicīnas institūtu, iesniegtu izziņu, kas apliecina, ka mācības tiešām ilgušas sešus gadus un ar diploma kopiju nepietiekot. Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) gadā izsniedz aptuveni 60 šādas izziņas, bet pēc "4. studijas" un LSM rubrikas "Birokrātijas balva" intereses RSU un VSAA pauda gatavību sadarboties – apmainīties ar informāciju un šo slogu mazināt.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd