Rīta Panorāma

Par Moldovas premjeru oficiāli kļuvis Dorins Rečans

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputātu (ZZS) Armandu Krauzi

Zemestrīces radītie zaudējumi Turcijā un Sīrijā 20 miljardi

Zemestrīces radītie zaudējumi Turcijā un Sīrijā mērāmi 20 miljardu ASV dolāru vērtībā  

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā nodarījusi apmēram 20 miljardu ASV dolāru jeb 18,5 miljardu eiro zaudējumus. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) arī aicina piešķirt vienu miljardu dolāru  neatliekamai palīdzībai  dabas katastrofā cietušiem. 

Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle" atsaucas uz Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku un vēsta, ka zemestrīce Turcijas iekšzemes kopproduktu varētu samazināt par 1%. Lielākās problēmas radušās lauksaimniecības un vieglās rūpniecības nozarēm, bet zaudējumus daļēji kompensēs atjaunošanas darbi. 

Savukārt ANO norādīja, ka palīdzība Turcijā nepieciešama apmēram 5,2 miljoniem cilvēku, un skaitlis saskaņots ar varas iestādēm. Pirms divām dienam organizācija arī aicināja ziedot 400 miljonus dolāru apmēram pieciem miljoniem cilvēku nemiernieku kontrolētajos Sīrijas ziemeļrietumos. 

Palīdzību gatavojas sniegt arī NATO, un tās vadītājs Jenss Stoltenbergs klātienē  iepazinies ar situāciju Turcijā. Viņš devās lidojumā pār izpostīto Hatajas provinci un solīja nodrošināt pagaidu mājokļus tūkstošiem pārvietoto cilvēku. Alianse varētu piegādāt teltis un citu palīdzību.

KONTEKSTS:

Turcijas dienvidaustrumos un kaimiņvalstī Sīrijā naktī uz 6. februāri notika spēcīga zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Zemestrīces upuru skaits ir pārsniedzis 40 000.

Arvien skaļāk tiek runāts arī par to, ka ēkas Turcijā pārāk bieži tiek celtas, pārkāpjot noteikumus. Tā kā Turcijā zemestrīces notiek diezgan bieži, visām celtnēm ir jābūt īpaši izturīgām. Tomēr aptuveni 6000 māju sabrukšana liecina par pārkāpumiem celtniecībā.

Atbildība daļēji gulstas arī uz Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, kura partija atrodas pie varas jau 20 gadus. Turcijas prezidents atzinis, ka viņa valdība nespēj nodrošināt palīdzību cietušajiem tik ātri, kā cilvēki vēlētos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti