Dienas ziņas

Veicina nevalstisko organizāciju sadarbību

Dienas ziņas

Vējš posta Siguldas novadu

Vidzemē lauksaimnieki sāk gatavot lopbarību

Vidzemē lauksaimnieki sāk gatavot lopbarību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Limbažu novada zemnieku saimniecībā "Avotkalni" sākta lopbarības gatavošana, kas saistībā ar vēso laiku šopavasar aizkavējusies par vairākām nedēļām. Zemnieki Limbažu novadā uzsver, ka šobrīd jāstrādā ātri - līdz Jāņiem jāpagūst sagatavot pēc iespējas vairāk lopbarības, lai nezustu tās kvalitāte.

Zemnieku saimniecības "Avotkalni" tīrumos rūc traktori - saimnieks pļauj zālājus un presē tos skābbarības ruļļos.

Pļauju viņš uzsāka pagājušajā nedēļā, kad ietīti pirmie 100 zaļbarības rituļi ar āboliņu, skareni un auzeni. Iesēta arī lucerna, ko saimniecībā audzē augstāka proteīna nodrošināšanai.

Šogad no 200 hektāriem kopumā iecerēts iegūt 2000 ruļļu, kas paredzēti 140 lopu lielam ganāmpulkam. Šobrīd no viena hektāra saimnieks sapresē 13 rituļus, ko vērtē kā viduvēju ienesumu. Lai arī zāles masa vēl ir nepietiekama, ilgāk gaidīt nevar, jo ar katru dienu proteīnu daudzums zālājos samazinās. 

"Mēs ļoti ātri vācam. Tad bija auksts, nekas neauga. Tad pēkšņi sāka viss augt. Tad mēs riktīgās platības uzreiz pļaujam, lai var ātri savākt visu. Es ceļos kaut kādos sešos vai ātrāk, lai varētu visu nopļaut," stāsta ZS "Avotkalni" darbinieks Vairis Brīvulis.

"Zālāji pa pēdējām nedēļām sāk stiebrot. Tas siltums un mitrums atkal uzreiz ir daudz, un uzreiz izstiebro. Būtībā jau kvalitāte zūd tam zālājam, tas vienkārši jāpļauj nost - vienalga, cik tas augumā liels vai mazs, bet tas jānopļauj," atzīst ZS "Avotkalni" saimnieks Jānis Brīvulis.

Saimnieks atzīst, ka lopbarības sagāde šogad norit daudz raitāk nekā iepriekšējos gadus, jo darbu atvieglo jauniegādātā tehnika - rulonu prese un ietinējs.

Dienā varot sapresēt pat vairāk nekā 200 skābbarības ruļļu. Šobrīd lielākā daļa zālāju jau nopļauti, un saimnieks tos drīzumā mēslos, lai no otrā pļāvuma iegūtu jau lielāku zāles masu. 

"Iepriekšējie gadi jau rādīja, ka tomēr otrais pļāvums arī ir pat labāks nekā pirmais, lai gan vajadzēja būt otrādi. Laiki ir tādi, kādi viņi ir, un mums pie viņiem jāpielāgojas. Tas lauciniekiem ir tas dzinulis, kas viņam vienmēr liek iet uz priekšu; vienalga kādi laiki, viņš atradīs izeju," saka Jānis Brīvulis.

Līdz ar siltāku un sausāku laiku saimnieks sāks arī siena pļauju - šogad jaunlopiem nepieciešamas aptuveni 70 tonnas siena.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti