Varēs iegādāties eiro sākumkomplektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau otrdien iedzīvotājiem bankās un pasta nodaļās visā Latvijā būs pieejami eiro monētu sākumkomplekti. Taču arī šo naudu izmantot norēķinos varēs tikai no 2014. gada sākuma. Latvijas Banka norāda, ka sākuma komplekti nav obligāti jāiegādājas ikvienam valsts iedzīvotājam, bet gan tiem, kas vēlas aptaustīt un iepazīties ar jaunajām apgrozības monētām pirms faktiskās pārejas uz eiro.

No otrdienas iedzīvotāji par desmit latiem varēs iegādāties eiro monētu sākuma komplektus – 14,23 eiro. Tie paredzēti, lai cilvēki jau pirms eiro ieviešanas varētu iepazīt Latvijas eiro monētu dizainu, kā arī gadījumiem, ja nākamā gada sākumā radīsies nepieciešamība norēķināties ar šīm monētām.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms atgādina, ka ar Latvijas eiro komplekta monētām līdz 1. janvārim norēķināties nevarēs.

„Šie ir iepazīšanās komplekti un tie būs pārdošanā 20 dienas, protams, nevar izslēgt iespēju, ka kādās tirdzniecības vietās šajā laikā tie izbeigsies. Bet šī nav vienīgā iespēja cilvēkiem mainīt naudu. Mēs skaidri zinām, ka ar 1. janvāri gan bankomātos, gan bankās šo naudu varēs brīvi mainīt, tāpēc cilvēkiem nav obligāti rīt jāskrien un jāstāv garās rindās pēc eiro," saka Blūms.

Eiro komplektus tirgos bez komisijas maksas komercbanku filiālēs, Latvijas Bankas kasēs un filiālēs Daugavpilī un Liepājā. Sākumkomplektā iekļautas divu un viena eiro monētas, kā arī dažādu vienību centu monētas. Zilā plastmasas maisiņā kopumā iepakotas 45 monētas. Katrs klients vienā pirkuma reizē varēs iegādāties ne vairāk kā piecus komplektus.

Arī 302 pasta nodaļās iedzīvotāji varēs tikt pie eiro monētām, stāsta Latvijas Pasta pārstāve Gundega Vārpa. „Es aicinātu cilvēkus neskriet no paša rīta uz pasta nodaļām, jo eiro komplektu piegāde uz šīm vietām notiks rītdien dienas pirmajā pusē. Šīs 302 pasta nodaļas ir tās pašas, kurās notiks arī fiziska skaidras naudas maiņa pret eiro no 2. janvāra līdz 31. martam. Tās ir nodaļas valsts reģionos, kur nav tuvumā pieejami ne banku pakalpojumi, ne bankomāti. Tā ir nedaudz mazāk kā puse no kopējā pasta nodaļu skaita, kur šos eiro sākuma komplektus varēs iegādāties. Tas nebūs iespējams, piemēram, Rīgas pastā vai citās lielajās pilsētās," norāda Vārpa.

Pasta nodaļu saraksts ir pieejams tīmekļa vietnē www.eiropasts.lv, Latvijas banka vēl norāda – jaunie eiro monētu komplekti nav veids, kā sevi nodrošināt ar eiro naudu. Cilvēki var mierīgi sagaidīt gada sākumu, lai tiktu pie Latvijas eiro monētām apmaiņas procesā bankās, pastā vai arī iepērkoties veikalā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti