Dienas notikumu apskats

Aizsardzības ministrs NBS komandiera amatam virza Leonīdu Kalniņu

Dienas notikumu apskats

Sarunas par Kipras atkalapvienošanu noslēdzas bez rezultāta

Valsts budžets 2017: Koalīcija sola nelikt šķēršļus tā pieņemšanā

Valsts budžets 2017: Koalīcija sola nelikt šķēršļus tā pieņemšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Koalīcijas partijas pēdējā sanāksmē par nākamā gada valsts budžetu nekādus šķēršļus tā pieņemšanai nesaskatīja un to atbalstīs. Tā Latvijas Radio norādīja premjera Māra Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars.

"Koalīcijas partneri šodien ir tikušies, lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, un šīs tikšanās laikā nonāca pie secinājuma, ka

nevienai no valdību veidojošajām partijām nav iebildumu pret budžetā ietvertajām normām, un tādējādi ir pārliecība, ka trešdien budžets tiks pieņemts Saeimā otrajā lasījumā," sacīja Vaivars.

Deputātiem būs jābalso par aptuveni 1300 priekšlikumiem valsts budžetam un to pavadošajiem likumprojektiem, kuros ietverts atbalsts baznīcām, pašvaldību projektiem, sporta būvēm un dažādām citām iecerēm.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstījusi gandrīz 20 miljonu eiro novirzīšanu deputātu priekšlikumiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

To vidū nebūs idejas par "Līvu" fotoalbuma izdošanu, kuru iepriekš piedāvāja Nacionālā apvienība.

Otrdien gan Nacionālā apvienība savu priekšlikumu atsauca, un "Līvu" albums, kā arī festivāls "Bildes", kura rīkotāji bija iecerējuši albumu izdot, valsts naudu nesaņems. Tomēr 20 miljoni eiro deputātu priekšlikumiem ir vairāk nekā divas reizes lielāka summa nekā pērn.

Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns no Zaļo un zemnieku savienības atsakās šo naudu dēvēt par „deputātu kvotām”. Viņš stāsta, ka komisijā priekšlikumi ir apspriesti un izvērtēta to vajadzība.

"Man ir jāpiekrīt, ka šīs piešķirtās summas ir pietiekami nozīmīgas. Tajā pašā laikā tās ir to summu ietvaros, ko Fiskālās disciplīnas likums mums kā deputātiem atļauj īstenot. Ja mēs uzskatām, ka šie pieprasījumi starp lasījumiem ir pietiekami nozīmīgi (..), tad, vērtējot katru pieprasījumu atsevišķi, diskutējot praktiski par katru pieprasījumu, deputātu vairākums tiešām lēma par šādu tuvu 20 miljoniem eiro summas atbalstīšanu starp lasījumiem," sacīja Vucāns.

Viņš uzsver, ka par visiem strīdīgajiem jautājumiem koalīcija esot vienojusies.

Tomēr deputāts paredz garu budžeta pieņemšanas sēdi, jo noteikti izteikties gribēs arī opozīcijas deputāti. Turklāt daudzo priekšlikumu izskatīšana jau vien prasīs vairākas stundas, paredz Vucāns.

"Ņemot vērā, ka kopējais priekšlikumu skaits budžeta paketē summāri ir krietni pāri par tūkstoti, ja mēģina pieņemt, ka par daļu no likumprojektiem tiek pieprasīts kaut vai balsojums, un balsojums par vienu likumprojektu aizņem vismaz vienu minūti, tad vienkārši var elementāri izrēķināt, ka tās ir daudzas garas stundas, kas noteikti iestiepsies dziļā vakarā un varbūt pat nākamās dienas rīta pusē," lēš Vucāns.

Līdz ar valsts budžetu tiks skatīti arī vairāki pretrunīgi grozījumi likumos. Piemēram, paredzēts mikrouzņēmumu statusā strādājošajiem likt maksāt sociālās iemaksas noteiktā apmērā, kā arī ar grozījumiem Izglītības likumā noteikt gadījumus, kad iespējams atlaist valstij nelojālus skolotājus.

Gala balsojums par budžetu Saeimā notiks trešdien, 23.novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti