Slimības lapu apmaksāšanā valsts no darba devēju pleciem plāno noņemt vienu dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 2022. gada valsts uzņemsies slimības lapu apmaksu vienu dienu agrāk nekā pašlaik, tādējādi par vienu dienu noņemot šo slogu no darba devēja. To paredz valdības atbalstītās izmaiņas, par kurām vēl jālemj Saeimai.

Pašlaik sociāli apdrošinātas personas darba nespējas gadījumā darba devēja pienākums ir par pirmajām 10 darba nespējas dienām no saviem līdzekļiem izmaksāt slimības naudu ne mazāk  kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas (ne mazāk kā 80% par laiku – no 4. darba nespējas dienas). Savukārt no 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai personai ir tiesības uz slimības pabalstu, ko piešķir un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Lai samazinātu darba devēju izmaksas par darbaspēku, paredzēts atvieglot slogu saistībā ar darbnespējas lapu apmaksu. Proti, valsts darbnespējas lapu apmaksās no 10. darbnespējas dienas.

Ik gadu valsts budžetam tas prasīs 6,9 miljonus eiro.

Iecerēts, ka izmaiņas būs spēkā no 2022. gada 1. janvāra. Līdz tam gan par attiecīgajiem grozījumiem likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu vēl jāvienojas Saeimai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti