Saūda Arābijas investīciju forumā intriga – naftas kompānijas «Aramco» akciju drīza nonākšana tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 6 mēnešiem.

Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijādā otrdien sākas starptautisks investīciju forums. Vislielāko interesi investoriem rada ziņas par pasaulē lielākās naftas kompānijas "Aramco" drīzu nonākšanu publiskajā piedāvājumā.

Saūda Arābijā sākas starptautisks investīciju forums
00:00 / 02:30
Lejuplādēt

Davosa tuksnesī. Šādi tiek dēvēts Saūda Arābijas organizētais investīciju samits jeb Nākotnes investīciju iniciatīva. Konference notiek jau trešo reizi, un šogad to plānojuši apmeklēt aptuveni 6000 dalībnieku no 30 pasaules valstīm.

Šogad investīciju konference notiek pilnīgi citos apstākļos nekā pērn, kad daudzi dalībnieki pēdējā brīdī atsauca savu dalību forumā, protestējot pret Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi slepkavību konsulātā Turcijā. Tiek uzskatīts, ka aiz šīs slepkavības stāv Saūda Arābijas faktiskais līderis, kroņprincis Muhameds bin Salmans. Viņš ir uzņēmies atbildību par notikušo, jo tas noticis viņa valdīšanas laikā, taču ir noraidījis šīs slepkavības pasūtīšanu.

Gada laikā ārvalstu attieksme ir mainījusies, un Hašogi slepkavība arī ir aizgājusi otrajā plānā vai pat aizmirsusies. Tā ir lieliska iespēja saūdu karaļnamam reabilitēties starptautiskās sabiedrības acīs. Organizatori ir paziņojuši, ka investīciju forumā uzstāsies aptuveni 300 ekspertu un politiķu no dažādām globāla līmeņa bankām un investīciju fondiem. Dalībnieku vidū ir arī tādu aizvien augošo ekonomiku līderi kā Indijas premjerministrs Narendra Modi un Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaro, kā arī Jordānijas karalis Abdulla II un vairāku Āfrikas valstu līderi.

Uz forumu ieradusies arī Amerikas Savienoto Valstu delegācija ar finanšu ministru Stīvenu Mnučinu priekšgalā. Mnučinu, kurš pērn savu dalību sanāksmē atsauca, pavada arī enerģētikas ministrs Riks Perijs un prezidenta Donalda Trampa znots un vecākais padomnieks Džareds Kušners.

Kā raidsabiedrībai "Al Jazeera" norādījis ASV domnīcas "Stratfor" pārstāvis Raians Bols, šogad noskaņojums investīciju forumā ir pavisam atšķirīgs, jo sankciju draudi par Saūda Arābijas cilvēktiesību situāciju ir zuduši. Tagad vairums delegātu tiešām ar interesi meklē veidus, kā pietuvoties pasaulē lielākajai naftas eksportētājvalstij. Īpaši lielu interesi globālajiem investoriem radot vairākkārt atliktā pasaules pelnošākā uzņēmuma – naftas giganta "Aramco" – iespējamā nonākšana publiskajā piedāvājumā.

Tiek prognozēts, ka karaliste publiskajā piedāvājumā varētu izlikt aptuveni 5% no aptuveni pusotra līdz divus triljonus vērtās kompānijas akcijām. Kā otrdien norāda Saūda Arābijas telekanāls "Al Arabiya", "Aramco" akcijas tirgū varētu nonākt jau 11. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti