Panorāma

OECD vērtē Latviju

Panorāma

Čekas izolatorā Cēsīs top ekspozīcija

Augulis: galvenais ir darba rezultāts

Satiksmes ministrs «airBaltic» šefa darba režīmā pārkāpumus nesaskata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis neuzskata, ka Latvijas vislabāk atalgotā amatpersona strādātu saīsinātu darba nedēļu. Ministrs norāda - svarīgāki ir sasniegtie rezultāti. “airBaltic” valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Martins Gauss esot sasniedzams vienmēr, kad tas  ir nepieciešams. Vai darba laiks trīs līdz četras dienas nedēļā ir saskaņā ar darba līgumu, nav zināms, jo līguma detaļas žurnālistiem nav pieejamas. 

"airBaltic" vadītājs Martins Gauss ir valstī visdāsnāk atalgotā amatpersona, kas gadā saņem vairāk nekā vienu miljonu eiro. Sešu darba gadu laikā viņa atalgojums palielināts gandrīz četras reizes. "De facto" kolēģu pētījums par Gausa darba nedēļas garumu parādījis, ka laikā, kad viņš neatrodas atvaļinājumā vai komandējumos, Gauss no pilsētām, kur atrodas viņa ārvalstu īpašumi, Rīgā ierodas pirmdienā ap pusdienlaiku, bet atpakaļ uz pilsētām, kur atrodas viņa ārvalstu īpašumi, nereti dodas ceturtdien pēcpusdienā. 

To, ka viņš nestrādā no mājām, Gauss sarunā ar "De facto" norādīja vairākkārt. Tajā pašā laikā uzsverot, ka faktiski ir sasniedzams katru dienu. Par to, vai šādu darba grafiku paredz valstī vislabāk atalgotās amatpersonas darba līgums, nav iespējas pārliecināties.  

Gausam nav saīsināta darba nedēļa, taču jebkura vadītāja uzdevums ir nodrošināt kompānijas attīstību, saka satiksmes ministrs Augulis. "Uzņēmumam ir padome, kas kontrolē valdes darbu attiecīgi tā, lai kompānija strādātu atbilstoši mērķiem, biznesa plānam, sasniedzamajiem rezultātiem," uzsvēra Augulis.

Satiksmes ministrs uzskata, ka "airBaltic" uzrādījis līdz šim nebijušus rezultātus, tāpēc pārmetumi vadītājam esot lieki.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, kura vadītā ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja, piemēram, uzņēmumā "Latvenergo", norāda, ka augsta līmeņa vadītājiem reti uzdod jautājumus par to, cik darba stundās tiek sasniegti prasītie rezultāti. 

"Ja darba līgums paredz, ka darbinieks ir uzņēmuma rīcībā astoņas stundas [dienā], protams, viņam ir jābūt pilnībā pieejamam vai arī jāvar paskaidrot, ja viņš nav pieejams, kur atrodas. Par to nav šaubu," sacīja Ašeradens.

Mūsdienās arvien vairāk darba var veikt attālināti. Vietējo darbinieku trūkuma dēļ tā kļūst par starptautisku praksi, kas tiek pārņemta arī Latvijā, norāda starptautiska personāla atlases uzņēmuma pārstāve Katrīna Ošleja. 

Mūsdienās arvien biežāk sastopamies ar praksi, ka arī paša augstākā līmeņa vadītāji mēdz strādāt no mājām vai ārpus biroja, jo mūsdienu tehnoloģijas to pieļauj, pastāstīja Ošleja.

"Es zinu arī vairākus gadījumus, kad vadītājs ir Singapūrā un vada ikdienas biznesu rūpnīcā Ķīnā, tā ir normāla prakse," paskaidroja personāla atlases speciāliste. "Reizēm dažos uzņēmumos vadītāji pat ņem vienu dienu nedēļā nosacīti brīvu no biroja, lai viņus neviens netraucētu, vai varētu mājas vai kādos citos apstākļos pārdomāt stratēģiskus jautājumus, vairāk iedziļināties biznesa problēmās."
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti