Dienas ziņas

Ārsti satraukti par bērnu apdegumu lielo skaitu

Dienas ziņas

Skolai "jāshēmo", lai algas nemazinātos

Rucavā grib iegūt naftu

Rucavas novada zemes dzīlēs atkal meklēs naftu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valdība atbalstījusi projektu par naftas izejvielas – ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukuma noteikšanu divos privātos zemes gabalos Rucavas novadā. Valdība lēma, ka privātpersona varēs saņemt licenci izpētes darbiem.

Zināms, ka nafta šajā apvidū atrasta pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, taču tās ieguve netika sākta. Novada domes vadība ietur nogaidošu pozīciju, jo vēl būs jāizvērtē, kādu iespaidu process atstās uz apkārtējo vidi.

Naftas meklētāji atturīgi

Par to, ka Rucavas novadā netālu no Lietuvas teritorijas pirms dažiem gadu desmitiem veikta naftas izejvielu izpēte, tagad liecina vien šur tur aizaugušās pļavās manāmas dziļurbumu vietas. Rucavas novada domes vadība atceras, ka tolaik pētnieki īsti nav precizējuši – cik daudz naftas tur ir.

"[Viela bija] ar lielu sēra saturu, nebija izdevīgi to attīrīt. Tā viss pārtrūka. Bet tagad varbūt ir citas metodes, jaunas tehnoloģijas," atzina Rucavas novada domes priekšsēdētājs Jānis Veits.

Tagad izpēti nolemts turpināt. Lincence iegūta vairāk nekā 49 hektārus lielai platībai, kas pieder diviem vietējiem iedzīvotājiem.

Ar vienu no viņiem "TV Kurzeme" sazināties neizdevās, bet otrs – Juris Trumpiks – no komentāriem atteicās.

Jāsaprot, vai ir nafta

Zināms, ka viņi naftas izpētes un ieguves darbiem pilnvarojuši privātpersonu Kristapu Rūmnieku, kurš jau iepriekš bijis saistīts ar naftas ieguvi Kurzemē.

Ekonomikas ministrija (EM) gan informē, ka licence šiem darbiem viņam vēl nav izsniegta.

Vispirms licence uz desmit gadiem tiek izsniegta izpētei un tikai pēc tam var izsniegt licenci arī ieguvei.

"Ir 10 gadi izpētei (..). Līdz 10 gadiem licences ieguvējam būtu jāsaprot, vai [nafta] tur ir vai tur nav," sacīja EM Licenču un naftas rezervju pārvaldības nodaļas vadītāja Sintija Strautiņa.

Vietējie iedzīvotāji bažīgi

"TV Kurzeme" aptaujātie Rucavas novada iedzīvotāji par tur iespējamo naftas ieguvi nav sajūsmināti. Drīzāk pauž bažas, kādu iespaidu tas atstās uz vidi. Arī novada dome sola rūpīgi sekot līdzi tieši šim aspektam.

"Smuki tur ir, negribas, lai sabojā," atzīst Rucavas novada iedzīvotāja Līga. Tikmēr rucavnieks Ivars pauda: "Vietējiem no tā labuma nebūs, es tā domāju."

EM informē, ka atbilstoši valsts likumdošanai atrastā nafta piederēs zemes īpašniekiem un valstij finansiālais ieguvums no tās būtu salīdzinoši niecīgs.

Zināms, ka šobrīd Latvijā izsniegtas lincences divām potenciālajām naftas ieguves vietām – viena no tām atrodas Nīcas novadā un nekādas darbības tur nenotiek, bet otra Kuldīgas novadā – Gudenieku pagastā. Tur, pēc EM sniegtās informācijas, īpašnieki tuvākajā laikā vēlas uzsākt produkta ieguvi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti