Pusdiena

ASV senatori vienojās, ka prezidents Tramps nevarēs atcelt sankcijas pret Krieviju

Pusdiena

Pusdiena 14.06.2017

Rīgas namu apsaimniekotājs jau gadu nespēj atrast atkritumu izvedēju

Rīgas namu apsaimniekotājs jau gadu nespēj atrast atkritumu izvedēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgai no visām pašvaldībām visvairāk neveicas ar atkritumu apsaimniekošanas jomas normatīvu ievērošanu. Ārvalstu investīciju padome Latvijā valdību aicinājusi iejaukties Rīgas domes plānos atkritumu apsaimniekošanai visā galvaspilsētā veidot publiskās un privātās partnerības modeli ar vienu uzņēmumu uz 20 gadiem. Konkurences padome piekritusi, ka tas apdraudētu patērētāju tiesības un konkurenci atkritumu tirgū. Tāpat ar atkritumiem neveicas Rīgas lielākajam namu apsaimniekotājam, kas jaunu gružu izvedēju nespēj atrast jau ilgāk par gadu.

Pašlaik Rīgā atkritumus izved vairākas kompānijas, kas turklāt strādā saskaņā ar sen parakstītiem līgumiem, kam nu jau beidzies termiņš.

Kopš pērnā gada sākuma vairāk nekā 4000 māju apsaimniekotājs uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) konkursā meklē pretendentu, kas nākamos trīs gadus atbrīvot galvaspilsētu no mēsliem būtu gatavs viens pats. Tiek prognozēts, ka komersants tiks pie vairāk nekā 15 miljonu eiro līguma. Tādēļ konkurence liela, sūdzību daudz, iepirkumu uzraugi RNP vairākkārt aizlieguši slēgt līgumus ar izvēlētajiem partneriem. 

Uzņēmuma pārstāve Santa Vaļuma gan uzsver, ka rīdzinieki pēc jauna atkritumu izvedēja noskaidrošanas būs ieguvēji. 

"Mūsu ieskatā, ir pozitīvs rezultāts sagaidāms, jo mūsu klienti varēs saņemt daudz ātrāku informācijas apriti, varēs saņemt plašāku informāciju par mājai sniegtajiem pakalpojumiem," teica Vaļuma, paužot pārliecību - pakalpojums klientiem būs operatīvāks un kvalitatīvāks, jo pārvaldniekam būs vieglāk nodrošināt kontroli.

Būtiskas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanā gan nav sagaidāmas, jo, piemēram, nav īpašu prasību atkritumu šķirošanai.

Zināms vien tas, ka augs izvešanas maksa, jo tiks palielināti gružu noglabāšanas tarifi. Taču arī pēc vairākkārtējiem iepirkuma prasību grozījumiem atkritumu kompānijas par «Rīgas namu pārvaldnieka» konkursu sūdzas iepirkumu uzraugiem. Firmas "Clean R" vadītājs Guntars Levics saka – liela daļa pārmetumu ir par juridiskām niansēm. 

"Protams, neskaidrais jautājums ir par šī iepirkuma lietderību, ja nepilnus pāris mēnešus atpakaļ Rīgas dome nolēmusi, ka rīkos iepirkumu visā Rīgā par atkritumu apsaimniekošanu, un "Rīgas namu pārvaldniekam" būs jāpakļaujas kopējai kārtībai. Respektīvi, pēc tā iepirkuma tad apkalpos jau tas uzņēmums, kas būs visā Rīgā. Mūsu konceptuāls  jautājums - cik ilgi šis iepirkuma līgums būs spēkā. Resurss, kas jāiegulda "Rīgas namu pārvaldnieka" apkalpošanā ir ļoti liels un būtisks," uzskata Levics.

Tikmēr uzņēmums "Pilsētvides serviss" ir nobažījies, ka «Rīgas namu pārvaldnieks» kā starpnieks starp dzīvokļu īpašniekiem un atkritumu izvedējiem sev grib paturēt pārāk lielu daļu no samaksātās naudas, skaidro "Pilsētvides servisa" pārstāve Olga Ribkina.

Tāpat "Pilsētvides serviss" iebilst pret namu apsaimniekotāja prasīto pieredzi un citiem nosacījumiem. 

Iepirkumu uzraugi lēmumu uzņēmēju strīdos pieņems ne agrāk kā pēc mēneša.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti