Pasaules panorāma

Cīņa pret koronavīrusu - arī ideoloģiska

Pasaules panorāma

Koronavīruss - politiskais risks Trampam

Covid-19. Bieds globālajai ekonomikai

Prognozē ar «Covid-19» koronavīrusu saistītu pasaules ekonomikas izaugsmes palēnināšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 2 mēnešiem.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēlināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija šonedēļ publicējusi savas jaunākās prognozes.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) samazinājusi globālās izaugsmes tempu prognozes šim gadam no 2,9% līdz 2,4%. Attīstītajās ekonomikās, tostarp eirozonā kopumā, šis kritums varētu nozīmēt ekonomikas recesiju jeb ekonomikas sarukšanu vismaz divus ceturkšņus pēc kārtas. Turklāt, kā skaidroja OECD, šie skaitļi vēl ir tikai optimistiskais scenārijs.

OECD norāda, ka visi reģioni tiktu ietekmēti aptuveni vienādi, lai gan Āzija nedaudz vairāk. Ticams, ka šāds scenārijis aizsāktu recesiju Japānā un Eiropā, savukārt ASV nokļūtu ļoti tuvu nulles izaugsmei. Tas gan nav pats sliktākais scenārijs, jo tajā nav ietverta iespēja, ka vīruss varētu plašāk izplatīties dienvidu puslodē.

"Reuters" aptaujātie ekonomisti prognozē, ka Ķīnas izaugsme varētu nokristies līdz 4,5% gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar sešiem procentiem iepriekšējā, un tā būtu lēnākā izaugsme kopš globālās finansiālās krīzes. Tomēr šonedēļ Honkongas biržā līdz ar ziņām par inficēto skaita krišanos rādītāji uzlabojušies.

"Es domāju, ka saistībā ar koronavīrusu tiek uzskatīts, ka Ķīna pirmā tajā ieslīga, taču arī pirmā tiks ārā. Situācija tiek kontrolēta, un tāpēc arī tirgus šādi reaģējis. Situācija, protams, ir citādāka Japānā un Korejā. Japānā tas, iespējams, var ietekmēt Tokijas olimpiskās spēles, kas ir liels drauds Japānai, bet Korejā vīrusa izplatīšanos vēl neizdodas kontrolēt," teicis tirgus analītiķis Pauls Pongs.

Tikmēr Pasaules Banka un Starptautiskais Valūtas fonds jau ziņo par ārkārtas finansējuma paredzēšanu aizdevumiem tām valstīm, kurām tie varētu būt nepieciešami  ekonomikas stabilizēšanai vīrusa izraisīto seku dēļ.

Diskusijas par koronavīrusa ietekmi uz ekonomiku izskan arī saistībā ar gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām. Tradicionāli stabila ekonomika bijusi ļoti svarīga, lai stiprinātu līdzšinējā prezidenta - pašlaik Donalda Trampa, izredzes tikt pārvēlētam.

Žurnāls “The Economist” pat ironizē – ja būtu jāraksta scenārijs seriālam par šā gada vēlēšanām, diez vai būtu iespējams uzrakstīt ko saistošāku par vīrusa izplatīšanos visā pasaulē no savvaļas dzīvnieku tirgus kādā komunistiskās Ķīnas pilsētā, kas noved pie ekonomiskās krīzes un sociālistu kandidāta uzvaru ASV vēlēšanās. Tomēr ASV politikas pazinēji nesteidz saistīt ekonomiskos riskus un akciju vērtību kritumu vīrusa dēļ ar politiskajiem riskiem Trampam.

“"Tas veicina tirgu lejupslīdi, bet domāju, ka tie ātri atgūsies. Lielākajai daļai amerikāņu nav daudz ieguldījumu akciju tirgū. Vairumam pusmūža amerikāņu kā man, ir aptuveni 20 tūkstoši iekrāti pensijai. Turīgākie, kuriem ir vairāki fondi, krājkonti un akcijas, viņi jūt ietekmi, jo akciju tirgus vērtība ir kritusies pēdējās divas nedēļas. Tas nav akciju tirgus, kas ietekmē to, cik cilvēku atbalsta prezidentu, bet gan IKP pieaugums gadu pirms vēlēšanām, kā arī bezdarba rādītāji," pauda Merilendas universitātes profesors Tomass Šallers.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības organizācija (PVO) saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs - Francijā, Itālijā, Austrijā, Horvātijā, Šveicē un Grieķijā. Latvija, reaģējot uz situāciju Eiropā, lēma ieviest piesardzības pasākumus iebraucējiem no Itālijas ziemeļiem, Dienvidkorejas un Irānas. Vīruss konstatēts arī Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti