Piensaimnieki: Eksports uz Ķīnu kompensēs tikai daļu zaudējumu pēc Krievijas embargo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

10 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem dota atļauja produkcijas eksportam uz Ķīnu, vēstīja Zemkopības ministrija. Piensaimnieki ir pateicīgi, ka tāda iespēja radīta un jau strādā pie specifiskas produkcijas gatavošanas un partneru piesaistes, taču rēķina, ka tas kompensēs tikai daļu Krievijas embargo radīto zaudējumu. Pirmos pasūtījumos cer īstenot gada laikā. Paralēli uzņēmējiem vēl jāiegulda daudz darba esošo tirgu noturēšanā, secina Piensaimnieku centrālā savienība.

 

Maijā vairākiem Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem dotas atļaujas jeb sertifikāti eksportēt savu produkciju uz Ķīnu. Zemniekiem piederošā uzņēmuma ‘’Latvijas piens’’ valdes priekšsēdētāja Anita Skudra atzīst, ka, lai arī dota zaļā gaisma eksportam uz Ķīnu, iespējas pagaidām ir teorētiskas, jo, lai veiktu reālu pasūtījumu, jāiegulda vēl daudz darba un laika.

Uz Ķīnu sertificētajiem Latvijas uzņēmumiem atļauts eksportēt, piemēram, sierus, piena pulveri, krējumu un saldējumu. Ķīnā gan pagaidām pienu un sieru patērē piesardzīgi, tādēļ piena pārstrādātājiem jāveido specifiski produkti šim tirgum,

"Latvijas piens" pat izveidojis speciālu zīmolu Ķīnas tirgum ar nosaukumu ‘’Trīs kaķu ieleja’’,

taču arvien šo laiku sauc par eksperimentālu fāzi, kamēr nav reālu veiksmīgu darījumu. Tuvāko pasūtījumu prognozē vien gada laikā, Latvijas Radio pavēstīja uzņēmuma vadītāja Anita Skudra.

"Latvijas piens" paralēli strādā arī uz citiem ārpus Eiropas tirgiem, jo embargo seku kompensēšanai vajadzīgs vairāk iespēju, jo Latvijā siera cenas ir nokritušās par 25 – 35 procentiem.

Atļauja eksportēt uz Ķīnu ir arī akciju sabiedrībai "Smiltenes piens", kas līdz ar embargo zaudējusi lielu daļu eksporta uz Krieviju, kur eksportēts ap 80 tonnām mēnesī.

Uzņēmuma pārdošanas vadītājs Egils Mūrnieks skaidro, ka, visticamāk, eksportēs atsevišķus sierus, kam ražotne spēs nodrošināt realizācijas termiņu līdz trīs mēnešiem. Mūrnieka ieskatā gan iepakojuma dizains krasi nav jāmaina vai jāpielāgo Ķīnas tirgum, būtiskākais atrast stabilu, maksātspējīgu partneri.

Jau iepriekš atļauju bija saņēmis tikai ‘’Food Union’’, kas uz Ķīnu jau gatavojas eksportēt pirmos konteinerus ar saldējumu. Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks vērtē, ka Ķīnas tirgus ir specifisks un jārēķinās, ka šī atļauja ir tikai viens no etapiem, lai apgūtu šo tirgu.

No 2015.gada vidus arī četriem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumiem būšot iespēja saražoto produkciju eksportēt uz Ķīnu, ko maija sākumā, tiekoties ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu, apliecināja Ķīnas Vispārējās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas administrācijas ministrs Žī Šupings.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti