Dienas ziņas

Aicina uzmanīties no viltus dzintara – fosfora

Dienas ziņas

Rēzeknes sētniekiem pieaudzis darba apjoms

Latvijas piens – uz Igauniju

Par spīti grūtībām Rūjienas zemnieka piensaimniecība attīstās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kamēr daudzi piensaimnieki Latvijā likvidē saimniecības vai pārkvalificējas, Rūjienas novada “Ceriņos” domā par ganāmpulka palielināšanu un saimniecības paplašināšanu.

Kopš sākta sadarbība ar kaimiņzemes Igaunijas lauksaimnieku kooperatīvu, “Ceriņos” atkal jūtama stabilitāte, kas ļauj strādāt un ieguldīt līdzekļus saimniecības attīstībā.

Zemnieku saimniecībā “Ceriņi” iebrauc Igaunijas lauksaimnieku kooperatīva “E-Piim” piena savākšanas mašīna. Pēc vairāku gadu sadarbības ar a/s “Valmieras piens” pērnā gada septembrī  “Ceriņu” saimnieks Aldis Kļaviņš nolēma pienu nodot Igaunijā. Nu zemnieku saimniecība ir “E-Piim” biedri un vienlaikus arī tā divu pārstrādes uzņēmumu līdzīpašnieki. 

“Šī peļņa no piena pārstrādes un tālākas realizācijas jebkurā gadījumā atgriežas atpakaļ pie mums - izejvielas ražotāja,” saka zemnieku saimniecības „Ceriņi” īpašnieks Aldis Kļaviņš.

„Tas, protams, atkarīgs no visiem tiem ķēdes posmiem, kas ir pa vidu – kas viņu ražo, kas transportē, kas pārstrādā, kā pārstrādā. Ja šie ķēdes posmi visi strādā labi, tad ir šī peļņa,” norāda Kļaviņš.

Viņš norāda – kooperatīvs “E-Piim” ir ieinteresēts pārstrādāt pēc iespējas vairāk piena - tajā ražo sieru, piena un sūkalu pulveri. Tas zemnieku saimniecībai “Ceriņi” ir izdevīgi, jo ir liels piena apjoms, kuru realizēt – vidējais izslaukums no govs pagājušajā gadā bija 14 tūkstoši kilogramu, un ganāmpulkā ir 250 slaucamas govis. “Ceriņu” piena kvalitātes rādītāji ir ļoti augsti, un tie atbilst pat Japānā ražotā siera sertifikācijas prasībām.

“Pamatā šis kooperatīvs ar mums arī šī iemesla pēc sāka strādāt, kad viņi sāka mēģināt piegādāt šo gala produktu dažādos tālākos, tādos ekskluzīvākos tirgos, un viens no tiem ir Japānas tirgus,” norāda Kļaviņš. „Tur ir augstas kvalitātes prasības, daudz augstākas nekā šeit, nekā viņas ir Eiropā,” viņš piebilst.

“Tiešām labs tirgus ir atrasts Igaunijā. Līdz ar to mums ir algas, govis ir paēdušas un viss pārējais arī nav jālikvidē. Tikai varam palielināt ganāmpulku, kas ir ļoti labi, ņemot vērā,  ka Latvijā visu laiku piena cena iet uz leju,” norāda zemnieku saimniecības „Ceriņi” darbiniece Monta Grosbārde.

Uzsākot sadarbību ar Igaunijas kooperatīvu, saimniecībā nu jūtama lielāka stabilitāte un arī drošība par nākotni, tāpēc saimnieks plāno palielināt ganāmpulku un investē līdzekļus saimniecības attīstībā un modernizēšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti