Par ko darba spēka nodokļu jomā ir vienojusies valdība?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc otrdienas valdības sēdes Finanšu ministrija izplatīja paziņojumu, ka ministri ir konceptuāli vienojušies „par pamatu” izmantot darbaspēka nodokļu samazināšanas modeli, kas paredz nākamgad nemazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi. Tas izraisījis gan sociālo partneru, gan Reformu partijas sašutumu. Tikai trešdien budžeta veidošanas darba grupā ir iecerēts spriest par darbaspēka nodokļu izmaiņām. Tagad Finanšu ministrija atzīst, ka vienošanās ir vien par šī modeļa izmantošanu aprēķinos, lai budžeta veidošana neiekavētos.

Pēc otrdienas valdības sēdes arī premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") teiktais sākotnēji lika noprast, ka valdībā vairs nav domstarpību par to, kas nākamgad notiks ar darbaspēka nodokļiem: „Finalizēsim faktiski nākošajā sēdē darbu pie budžeta ieņēmumu daļas, arī par pamatu ņemot, ja runājam par darbaspēka nodokļu izmaiņām, Finanšu ministrijas priekšlikumus vismaz attiecībā uz fiskālo ietekmi. Un strādāsim pie budžeta izdevumu daļas attiecībā uz ministriju pieteiktām jaunās politikas iniciatīvām.”

Pēc brīža premjers gan precizēja, ka priekšā vēl gaidāmas sarunas gan ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, kuri joprojām nav mierā ar Finanšu ministrijas piedāvājumu, gan ar koalīcijā esošo Reformu partiju. „Ir vienošanās, ka mēs ņemam Finanšu ministrijas aprēķināto priekšlikumu par pamatu budžeta daļas aprēķiniem. Finanšu ministrija sasauks Reformu vadības grupas darbu grupu tieši par šiem nodokļu politikas jautājumiem un šos jautājumus izvērtēs, ceram – arī panāks vienošanos. Un tas ļaus arī Finanšu ministrijai no savas puses finalizēt aprēķinus par nodokļu ieņēmumu daļas korekcijām attiecībā uz ieņēmumu daļu palielinošiem pasākumiem,” klāstīja Dombrovskis.

Finanšu ministrija otrdien apgalvoja, ka valdība ir konceptuāli vienojusies par pamatu izmantot ministrijas piedāvājumu no nākamā gada samazināt darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi no 11% līdz 10%. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme līdz 22% tiktu samazināta vien 2016.gadā nevis nākamgad, kā šobrīd to paredz likums.

Pārsteigumu par šādu risinājumu pauda gan sociālie partneri, gan Reformu partija, apgalvojot, ka valdības sēdes slēgtajā daļā ministri šādu lēmumu neesot pieņēmuši. Turklāt iepriekš solīts par to vēl diskutēt.

Finanšu ministrijā norāda, ka trešdien reformas vadības grupa sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem vēl turpināsies diskusijas par iedzīvotāju ienākumu nodokli, sociālajām iemaksām un to apmēru. Kā arī šīs diskusijas turpināsies koalīcijas partneru starpā.

"Savukārt to, par ko valdība konceptuāli vienojas, ka šis modelis paredz arī neapliekama minimuma palielināšanu un par apgādībā esošu personu atvieglojumu palielināšanu. Ir sastādīts un valdībā apstiprināts budžeta veidošanas grafiks. Patlaban gan valdība nedaudz atpaliek no šī grafika. Un, lai šis darbs netiktu pilnībā kavēts, bija nepieciešama šī konceptuālā vienošanās, lai Finanšu ministrija varētu sagatavot arī fiskālas telpas aprēķinus un pakāpeniski virzīties uz budžeta izstrādi un atsevišķu dokumentu iesniegšanu valdībā,” skaidro ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Sanāksme Finanšu ministrijā notiks trešdien pēcpusdienā. Savukārt premjeram paredzēta kāda cita tikšanās par budžetu - tā veidošanu viņš pārrunās ar opozīcijā esošo Zaļo un Zemnieku savienību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti