Nevēloties zaudēt jauno paaudzi, Limbažos atbalstīs jauniešu uzņēmējdarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 6 mēnešiem.

Limbažu novada dome nolēmusi organizēt konkursu „Atbalsts jauniešiem komercdarbības uzsākšanai”. Pašvaldība iedalījusi 20 000 eiro, paredzot, ka jaunietis vecumā no 18 līdz 30 gadiem savas ieceres īstenošanai var saņemt līdz 3000 eiro. Jaunā uzņēmuma dzīvotspējai jābūt vismaz trīs gadi.

Pieteikumus konkursā varēs iesniegt no nākamā gada 1. marta. Novada uzņēmēju konsultatīvās padomē tiek solīts padoms potenciālajam jaunajam uzņēmējam dokumentu sagatavošanā, līdz tam laikam arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Limbažu filiāle paredzējusi organizēt mācības biznesa plāna izstrādē.

Salacgrīvieši uzskata, ka limbažnieki šo atbalsta formu pārņēmuši no viņiem, jo šajā pašvaldība šāds konkurss, kur jaunieši var gūt finansiālu atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai, notiek jau trīs gadus. Starp citu, nupat - no 1. oktobra - ir izsludināta jau devītā kārta. Salacgrīvas pašvaldība atbalsta jauniešus no 18 līdz 25 gadiem un vienam topošajam uzņēmējam piešķir līdz 2500 eiro uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Salacgrīvas novada domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs stāsta, ka ideja par šādu atbalstu radusies kādā sarunā ar 12. klases audzēkņiem, kuri interesējušies, kur lai viņi atrod darbu dzimtajā pilsētā pēc vidusskolas absolvēšanas. – „Rosināju, lai viņi domā, kā kļūt par darba devējiem, nevis darba ņēmējiem,” - atceras pašvaldības vadītājs.

Kopš tā laika jauniešiem uzņēmējdarbības uzsākšanai pašvaldība no privatizācijas fonda atvēlējusi jau aptuveni 50 000 eiro.

Pa šo laiku jaunieši izveidojuši 18 dažādus uzņēmumus. Ir tapušas pāris frizētavas lauku apvidū. Jaunieši sniedz foto un skaistumkopšanas pakalpojumus, tāpat teritorijas apsaimniekošanas, arī auto salona tīrīšanas pakalpojumus, par piešķirtajiem līdzekļiem iegādājoties tam nepieciešamo aprīkojumu. Ir izveidota malkas ražotne, notiek zivju apstrāde, tiek izgatavotas koka mēbeles. Iegādāts aprīkojums alpīnisma pakalpojumiem. Kāds jaunietis audzē avenes. Divi uzņēmumi savu produkciju - kamīnmalku un koka detaļas - arī eksportē. Darbs sagādāts ne tikai sev, bet arī nodarbināti citi – brālis, mamma. Jaunie uzņēmēji izpilda arī pašvaldības pasūtījumus – pļauj zāli, kopj pilsētas teritoriju, nupat uzbūvēja jahtostas piestātni.

Viņi regulāri sniedz atskaites par savu finansiālo darbību, neviens uzņēmums nav bankrotējis. Pirms atbalstīšanas biznesa ieceres konkursa komisija nopietni izvērtē. Aptuveni pusei no jauniešiem atbalsts ir atteikts, jo nav noticēts uzņēmuma dzīvotspējai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti