Nākamgad bezmaksas internetam un datoriem bibliotēkās nepieciešami 1,11 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai Latvijas bibliotēkās nodrošinātu iedzīvotājiem bezmaksas pieeju datoriem un internetam, valsts budžetā tam būtu jāparedz 1,11 miljoni eiro, aprēķinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Šādas izmaksas kvalitatīvai pakalpojumu nodrošināšanai būtu nepieciešamas ik gadu, uzsver VARAM. Saskaņā ar aprēķiniem interneta pieslēguma izmaksas ir 71,14 eiro mēnesī, bet vienotā tīkla uzturēšanas izmaksas mēnesī ir 42,69 eiro. Kopumā šādas izmaksas ir 814 bibliotēkām Latvijā. Šī summa aprēķināta, ieviešot minēto pakalpojumu, saņemot informāciju no pakalpojumu saņēmējiem.

Patlaban, kad finansējums bezmaksas interneta un datoru nodrošināšanai ir samazinājies uz 316 975 latiem jeb 451 014 eiro gadā, ir būtiski samazinājies tehniskās apkalpošanas ātrums, kas vairs neatbilst mūsdienu prasībām. Piemēram, vienotā tīkla bojājumu novēršana var tikt veikta divu darba dienu laikā, kā rezultātā iedzīvotājiem ir samazināta publisko pakalpojumu pieejamība bibliotēkā. Tieši pēdējā laikā ir pieaudzis iedzīvotāju sūdzību skaits par pakalpojumu pieejamības samazināšanos, norāda ministrija.

Pēdējo gadu laikā ir pieaugusi arī Wi-Fi piekļuves noslodze - tās lietotāju skaits ir strauji pieaudzis, bet pati bezvadu interneta darbības zona ir nepietiekoša. Līdz ar to arī šis pakalpojums netiek nodrošināts atbilstoši mūsdienu prasībām.

Vienlaikus pieaug valsts prasības iedzīvotājiem darboties elektroniskajā vidē, bet pašiem iedzīvotājiem šo prasību izpilde ir apgrūtināta, piemēram, iedzīvotājiem ir apgrūtināta pieeja Valsts ieņēmumu dienesta datubāzei, jo tiešsaistes režīms ik pa laikam tiek pārtraukts. Reakcijas ātrums ir samazināts arī citiem resursiem. Tāpēc finansējuma atjaunošana iepriekšējā līmenī ļaus uzlabot un pat palielināt pakalpojumu pieejamību, skaidro eksperti.

Jautājumu par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu paredzēts skatīt kontekstā ar turpmāko gadu valsts budžetu sagatavošanu.

VARAM vienlaikus ir sagatavojusi grozījumus Bibliotēku likumā, kur noteikts deleģējums Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums datoru, interneta un vispārpieejamo elektroniskās informācijas resursu publiskai pieejamībai pašvaldību bibliotēkās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti