Dienas ziņas

Skolēni veido animāciju par Latvijas karoga tapšanu

Dienas ziņas

Pazudušo zēnu sāk meklēt starptautiski

Rod jaunas izmantošanas iespējas kaņepēm

Mudina būvniecībā vairāk izmantot industriālās kaņepes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Industriālajām kaņepēm speciālisti paredz diezgan plašas izmantošanas iespējas. Tām ir liels potenciāls arī būvniecības materiālu ražošanā. To trīs dienas testēja un praksē pārbaudīja ārzemju speciālisti praktiskajā nometnē Latvijā.

Viļānu novada Obeliškās jau trīs gadus saimnieko Andris un viņa sieva Debora, kas pārvākusies uz Latviju no Portugāles. Jaunais pāris cer šeit attīstīt savu saimniecību, pētot un attīstot kaņepju audzēšanas tradīcijas Latvijā.

Nupat “Obelisk Hamp Farm” rīkojis arī starptautisku praktisko nometni, pulcējot dalībniekus no Igaunijas, Šveices, Somijas, Slovēnijas un Serbijas, lai dalītos pieredzē un iemācītos praktiski iegūt tā saucamo kaņepju betonu. Galvenais lektors konferences dienās bijis Stīvs Alens, kas ir vairāku grāmatu autors un ilggadējs jomas praktiķis.

“Ieguvumi, izmatojot kaņepju materiālus, ir tādi, ka, pirmkārt, materiāls ļoti labi tur siltumu, kā arī elpo, kas nozīmē, ka samazinās apkures maksa un māja pati regulē siltumu un mitrumu. Tā ir imūna pret pelējumu un sēnēm.

(..) Šie materiāli var tikt izgatavoti pat mājas apstākļos, palīdzot lokālajiem zemniekiem sadarboties ar būvfirmām, veidojot tāda veida saimniecisko sadarbību, kāda mums nākotnē ir nepieciešama,” ieguvumus uzskaita Alens, kurš ir arī Starptautiskās kaņepju būvmateriāli asociācijas vadītājs.

Lietuva šobrīd ir trešā lielākā industriālo kaņepju audzētāju valsts Eiropā, bet liela daļa no kaņepju vērtīgā materiāla aiziet postā, jo nav kur to pārstrādāt. “Ēdiena industrija, eļļas, sēklas, tējas, es teiktu ir ļoti labi pieņemtas un mums ir pilns klāsts šo produktu, bet šķiedra un stublāji gandrīz netiek apstrādāti, es teiktu, vispār netiek,” neslēpj konferences dalībnieks no Lietuvas.

Lietuvā kaņepes masveidā tiek audzētas vien trīs gadus, tomēr arī ar tik labiem pasaules mēroga rādītājiem Lietuvas zemniekiem par šo kultūraugu netiek maksātas subsīdijas. Latvijā gan tiekot veikti platību maksājumi kaņepju audzētājiem, bet diemžēl sabiedrības attieksme pret šo kultūraugu joprojām ir pretrunīga ilgās Padomju Savienības propagandas iespaidā.

“Laiks visu izmainīs. Cilvēki, tādi kā es, sāks to vairāk darīt, cilvēki, kuri to nedara, vairāk sāks par to dzirdēt un sāks interesēties, (..) un es domāju - pēc pāris gadiem visiem būs skaidrs, ka tā nav tā kaņepe, kura aug Indijā, kuru lieto pilnīgi citiem mērķiem. Es domāju, ka tas ir laika jautājums,” saka “Obelisk Hamp Farm” vadītājs Andris Višņevskis.

Ulmaņlaikos Latvija bija viena no vadošajām kaņepju audzēšanas valstīm pasaulē – Latvijas klimats ir labvēlīgs un piemērots kaņepju audzēšanai, jautājums vien, kad šī auga produkti tiks atzīti par lielisku alternatīvu ne tik ātri atjaunojamo dabas resursu aizstāšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti