Mazajam algām ar nodokli neapliks 200 eiro; virs 1000 eiro - atvieglojumu nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No nākamā gada ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums būs atkarīgs no personas ienākumiem un to aprēķinās Valsts ieņēmumu dienests (VID), ņemot vērā cilvēka algu par iepriekšējo pusgadu. Mazākajām algām līdz 440 eiro mēnesī (“uz papīra”) ar nodokli neapliks 200 eiro, savukārt algām, kas pārsniedz 1000, neapliekamo minimumu nepiemēros vispār.

To paredz otrdien, 14.novembrī, valdības pieņemtie noteikumi par IIN atvieglojumiem un neapliekamo minimumu. 

Noteikumi arī nosaka, ka nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu 2018.gadā būs 200 eiro mēnesī; 2019.gadā – 230 eiro mēnesī, savukārt 2020.gadā – 250 eiro mēnesī. Pašlaik atvieglojumi par apgādājamo ir 175 eiro mēnesī.

Noteikumi arī paredz no 2018.gada ieviest Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

Pašlaik minimālais mēneša neapliekamais minimums ir 60 eiro, bet no nākamā gada tas būs atkarīgs no ienākumiem, un to prognozēs VID reizi pusgadā, ņemot vērā personas algu no 1. janvāra līdz 31.jūlijam un no 1.augusta līdz 31.decembrim. 

Maksimālais neapliekamais minimums katru gadu pieaugs, 2020.gadā sasniedzot 250 eiro.

Nākamgad to pilnā apmērā piemēros algām zem 440 eiro mēnesī.

Savukārt algām virs 440 eiro mēnesī neapliekamo minimumu aprēķinās pēc valdības noteikumos apstiprinātās formulas, un tas proporcionāli samazināsies, pieaugot algai, bet ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī 2018.gadā neapliekamo minimumu nepiemēros.  2020.gadā neapliekamo minimumu nepiemēros algām, kas pārsniedz 1200 eiro.

 

Finanšu ministrijā portālam LSM norādīja, ka, pārrēķinot vidējos darbinieka ienākumus un attiecīgi ar nodokli neapliekamo minimumu reizi pusgadā, varēs prognozēt katram nodokļu maksātājam neapliekamo minimumu maksimāli tuvu viņa precīziem ienākumiem.

Ja darbiniekam būs aprēķināts mazāks neapliekamais minimums, nekā viņam pienākas, viņš varēs atgūt nodokļa pārmaksu, iesniedzot deklarāciju.

Tiesa, iespējama arī pretējā situācija, un darbinieks, kuram strauji mainījušies ienākumi, var būt palicis parādā valstij, un VID viņam par to paziņos, un darbiniekam pašam būs jānomaksā nenomaksātie nodokļi, skaidroja FM.

Grāmatvedība iestādē vai uzņēmumā, kur atrodas cilvēka nodokļu grāmatiņa, varēs vienkārši pārliecināties par cilvēka ienākumiem. Savukārt tiem, kas, piemēram, guvuši laimestus, dāvinājumus vai ienākumus no ārvalstīm, jāpilda deklarācija.

Deklarācijas jāiesniedz, gan lai atgūtu nodokli par attaisnotajiem izdevumiem, gan lai informētu VID par patiesajiem ienākumiem.  

Par jauno gada diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas kārtību ir plānots informēt sabiedrību VID organizētajos semināros, informatīvajos materiālos, relīzēs, metodiskajos materiālos un 2019.gada sākumā VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, nosūtot informāciju.

Katrs nodokļu maksātājs individuāli tiks informēts par pienākumu iesniegt 2018.gada ienākumu deklarāciju. Šāda informēšanas sistēma par pienākumu iesniegt deklarāciju tiks īstenota katru turpmāko gadu.

Jau ziņots, ka Saeimas atbalstītā 2018.gada nodokļu reforma paredz progresīvu IIN likmi, kurā 20% IIN tiek piemērots ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā, 23% - ienākumiem no 20 000 eiro līdz 55 000 gadā, bet 31,4% piemērojami ienākumiem virs 55 000 eiro gadā. Reforma paredz arī sociālā nodokļa palielināšanu par 1%, kas tiks novirzīts veselības aprūpei. Minimālo algu no 380 eiro palielinās līdz 430 eiro.

Darba algas kalkulators 2018. gadam 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti