Makeins: Eiropai jāmazina enerģētiskā atkarība no Krievijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

ASV senators Džons Makeins pārliecināts, ka būtu jāmazina Eiropas enerģētiskā atkarība no Krievijas. Viņš arī noliedz, ka Baltijas valstīs varētu tikt izveidota Amerikas karaspēka bāze, bet drīzāk būtu jāpalielina armijas sadarbība un biežāk jāveic kopīgas militāras mācības. Makens kopā ar vēl diviem Republikāņu partijas senatoriem otrdien ieradās Latvijā, lai vēlreiz apliecinātu savu atbalstu Baltijas valstīm un pārrunātu situāciju Ukrainā.

ASV Republikāņu partijas senators Džons Makeins ir Amerikas politikas veterāns. Jau kopš Ukrainas konflikta aizsākuma viņš ir asi kritizējis Krievijas rīcību. Tādēļ Makeins bija viens no pirmajiem, kurš tika iekļauts Krievijas melnajā sarakstā. Tā bija Krievijas reakcija uz Amerikas sankcijām. Atbildot uz Latvijas Radio jautājumu, kā viņš uzņēma savu iekļaušanu Krievijas sankciju sarakstā, Makeins vispirms pajokoja: „Es biju ļoti sarūgtināts par šīm sankcijām pret mani, jo biju plānojis pavadīt šo pavasari Sibīrijā. Bet, ja nopietni, tad es domāju, ka tas parāda fundamentālu izpratnes trūkumu no Vladimira Putina un citu krievu puses, jo Arizonas iedzīvotāji bija savā ziņā lepni, ka mani izvēlējās pakļaut viņu «sankcijām».”

Makeina un divu citu ASV Republikāņu partijas senatoru vizīte Latvijā un pārējās Baltijas valstīs ir simboliska. Tādēļ savās uzrunās gan senatori, gan arī prezidents Andris Bērziņš vēlreiz atgādināja, ka Latvija ir NATO dalībvalsts un piektais paragrāfs par kopīgu aizsardzību uzbrukuma gadījumā joprojām ir spēkā.

Tomēr par ASV armijas bāzēm Baltijā šobrīd neesot runas, uzskata Makeins. Viņaprāt, būtu jāveicina kopīga militārā sadarbība. ASV būtu arī jāpiegādā ieročus Ukrainai, uzskata Makeins. „Manuprāt, mums būtu jāpiegādā aizsardzības ieročus Ukrainai. Viņiem trūkst pat tādu lietu, kā bruņuvestes un nakts redzamības ierīces. Un viņiem ir nepieciešami ieroči, lai sevi aizsargātu,” sacīja ASV senators.

Bērziņš un Makeins bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības un ASV sankcijas pret Krieviju nav pietiekamas. „Protams, ka ar to nepietiek. Līdzšinējās sankcijas var tikai iedrošināt Vladimiru Putinu. Uzlikt sankcijas dažiem cilvēkiem un vienai bankai noteikti ir nejēdzīga atbilde tai agresijai, ko viņš ir tikko pastrādājis,” sacīja Makeins.

„Sankciju mērķis ir situācijas deeskalācija. Tā kā tas nav noticis, tad var uzskatīt, ka sankcijas ir nepietiekamas. Bet turpmākās sankcijas, ja deeskalācija nenotiks, būs balstītas uz kopējām ES pozīcijām un koordinētas ar ASV un citām valstīm,” pauda Bērziņš.

Pārējie ASV senatori uzsvēra, ka ASV būtu jāsāk enerģijas piegāde Eiropai, lai mazinātu mūsu kontinenta valstu enerģētisko atkarību no Krievijas. Tika arī uzsvērts, ka Krievija enerģiju izmanto kā ieroci. Tādēļ ar šo ieroci būtu arī jāvēršas pret Krieviju.

Vizītes laikā amerikāņu politiķi apmeklēja arī Ādažu militāro bāzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti