Liepājā cels vēl vienu šķeldas katlu māju; tarifu kāpums un parādi gan esot neizbēgami

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apzinoties esošo krīzi enerģētikā, pagājuša gada 1,393 miljonu eiro peļņu uzņēmums "Liepājas enerģija" novirzīs jaunas biomasas katlu mājas būvniecībai. Ņemot vērā dabasgāzes cenas straujo kāpumu, kā arī Krievijas iebrukumu Ukrainā, tas būtiski ietekmē energoresursu cenas un, iespējams, ietekmēs arī turpmāku pieejamību. Precīzus skaitļus šobrīd neviens nenosauc, taču situācija ar dabasgāzi un strauji pieaugošo šķeldas cenu neizbēgami ietekmēs gala cenu. Uzņēmums "Liepājas enerģija" jau prognozē parādnieku skaitu pieaugumu par apkuri.

Liepājā cels vēl vienu šķeldas katlu māju; tarifu kāpums un parādi esot neizbēgami
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Paredz grūtu nākamo ziemu

Situācija kopumā ir traģiska – emocionāli viedokli par notiekošo pauda uzņēmuma "Liepājas enerģija" valdes priekšsēdētājs Jānis Jansons. Līdz nākamai apkures sezonai situācija pasaules enerģētikas tirgū tikai pasliktināsies. Arī šķeldas cenas kāpums ir iespaidīgs un sasniedz 100%, salīdzinot ar pagājušā gada iepirkumu.

Jansons sacīja: "Pēc regulatora teiktā, visticamāk, agrāk par rudeni jauno tarifu mēs neieraudzīsim. To mēs visi saprotam, ka šī ziema nebūs vienkārša. Pirmkārt, lai nodrošinātu siltumapgādi un, protams, kāds būs tarifs. Tās ir divas lietas, gāzes un šķeldas izmaksas mēs nekādi nevaram ietekmēt, to visu nosaka tirgus."

Šādos apstākļos uzņēmums apņēmies uzbūvēt vēl vienu šķeldas katlu māju, kas samazinātu gāzes izmantošanu siltumenerģijas ražošanai. Tas mērķtiecīgi darīts arī iepriekšējos gados.

"Mums šobrīd 25% kurināmā īpatsvars ir dabasgāzei, ir 75% ir šķeldai. Lai šo proporciju samazinātu, tika pieņemts šis būtiskais lēmums – izbūvēt vēl vienu šķeldas katlu māju Slimnīcas ielā 2. Tas nodrošinātu ar siltumapgādi Liepājas Reģionālo slimnīcu un [varētu] pārslēgt esošās katlumājas," norādīja Jansons.

Uzņēmums apzinās, ka šobrīd ir sarežģījumi arī būvniecības nozarē un izejvielu pieejamībā. Vienlaikus "Liepājas enerģija" gatavo iesniegt projekta pieteikumu Eiropas Savienības atbalstam un šonedēļ jau plānota iepirkuma pirmā kārta, lai apzinātu būvniekus.

Gada otrā pusē varētu sākties projekta realizācija, prognozēja Jansons.

"Par finansēm pagaidām ir grūti spriest, mūsu pirmskara prognozes bija 2,8 miljoni eiro. Ņemot vērā esošo situāciju, mēs domājam, ka šī summa būs lielāka."

Centralizētā siltumapgāde ir galvenais siltumapgādes veids Liepājas pilsētā, nodrošinot siltumu 1133 ēkās: 628 daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, 235 privātmājās, 162 komercobjektos, kā arī 108 valsts un pašvaldības objektos.

Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš (Liepājas partija) uzsvēra, ka savulaik pieņemti stratēģiski nozīmīgi lēmumi, kas pilsētai ļāvis ievērojami uzlabot situāciju ar siltumapgādi. Agrāk Liepājā bija augstākie apkures rēķini valstī, tagad situācija bija ievērojami uzlabojusies.

Ansiņš teica: "Jebkurā gadījumā, kas attiecas uz "Liepājas enerģiju", mājasdarbus mēs esam izdarījuši ļoti daudz, ieskaitot zudumu novēršanu siltuma tīklos, šobrīd sistēmā zudumi ir līdz 11,1%, kas skaitās ļoti optimāli."

Tagad jāturpina koncentrēties uz šķeldas katlu māju izbūvi, uzskata domes priekšsēdētājs.

"Jau nodota ekspluatācijā Karostā, kas ir samazinājusi atkarību no gāzes par 3,5%. Protams, nākamā būs pie slimnīcas, ko mēs ļoti gaidām, lai samazinātu izdevumus Liepājas reģionālajai slimnīcai," viņš norādīja.

Apzinoties gaidāmo izmaksu palielināšanos par apkuri, ieguvēji būs to māju īpašnieki, kur jau izdevies ar renovācijas palīdzību samazināt apkures izdevumus. Liepājā ir renovēta trešdaļa māju, kas valsts mērogā ir visvairāk. Arī dabasgāzes īpatsvars ir salīdzinoši mazs, taču, ņemot vērā ārkārtas situāciju pasaulē, uzņēmums "Liepājas enerģija" prognozēja, ka daļai iedzīvotāju radīsies problēmas un būs jārēķinās ar apkures parādnieku pieaugumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti