1:1

1:1 Gundars Rēders: Dāvis Siksnāns

1:1

1:1 Gundars Rēders: Andrejs Klementjevs

1:1 Gundars Rēders: Dāvis Siksnāns (ar surdotulkojumu)

Latvijas pirmā «vienradža» «Printful» izveidotājs: Ir īstais brīdis uzņēmumu nodot plašajai pasaulei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Savā nozarē – apdruka e-komercijai – "Printful" ir lielākais uzņēmums pasaulē, Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" atzina tā dibinātājs Dāvis Siksnāns. Uzņēmums arī kļuvis par pirmo Latvijas "vienradzi", – šī mītiskā dzīvnieka vārdā parasti dēvē vismaz miljardu vērtus uzņēmumus.

Kovida krīzes laikā uzņēmumam izdevies piesaistīt investīcijas un attīstīties. Savukārt Siksnāns pats nesen ir atkāpies no "Printful" vadības un turpinās darbu kā nesen izveidotā "Draugiem Group" uzņēmuma "Draugiem Capital" vadītājs.

"Tas, man šķiet, ir pareizais laiks. Mēs īstenībā jau pirms kovida skatījāmies uz investīcijām. Un tad kovida laikā bija visa ar to saistītā hiperizaugsme – jaunas ražotnes, investīciju piesaiste, lai palīdzētu šīm ražotnēm. Ražotnes ir izveidotas. Ir piesaistītas gādīgas, pieredzējušas rokas, izveidota laba komanda. Man liekas, ir īstais brīdis, kad uzņēmumu kā tādu bērnu nodot tālāk plašajā pasaulē, ja tu zini, ka ir izveidoti labi pamati un tu zini, ka ar viņu būs viss kārtībā," viņš skaidroja raidījumā.

Siksnāns atzina, ka līdz šim uzņēmuma attīstība lielā mērā bijusi saistīta ar maziem un vidējiem klientiem, taču nu izaicinājums būs lielu klientu piesaistīšana.

"Mūsu nozarē tās ir ļoti lielas amerikāņu kompānijas – filmu studijas, mūzikas kompānijas un šādi uzņēmumi, kuriem ir liels arhīvs ar materiāliem, ko viņi var drukāt un pārdot saviem faniem," precizēja uzņēmējs.

Jāpiebilst, ka daļa uzņēmuma ir reģistrēta ASV un daļa Latvijā.

Siksnāns skaidroja, ka šāda politika saistīta ar uzņēmuma noieta tirgiem. "Ja kāds man kādreiz prasa, cik liels uzņēmums varētu būt bijis "Printful", ja mēs būtu tikai Latvijā, mums aptuveni pēdējie aprēķini bija kādi 1600 darbinieki [šobrīd strādā uzņēmumā]. Latvijā arī šāds bizness varētu būt spējīgs, bet 1600 darbinieku vietā būtu 16," atzina Siksnāns. Iepriekšējā ekonomiskā krīze motivējusi jau sākotnēji meklēt iespējas attīstīt uzņēmumu arī ASV.

"Nemaz citas iespējas nebūtu. Lai dotos uz Ameriku un dabūtu vīzu, tev ir jādibina tur uzņēmums,"

viņš skaidroja.

Vērtējot to, vai arī citi "Draugiem Group" uzņēmumi varētu iegūt vienradža statusu, Siksnāns sprieda, ka tas iespējams vien tiem uzņēmumiem, kas vērsti uz eksportu. "Vietējā tirgū tikai lielie valsts uzņēmumi var būt miljardu vērti," viņš sacīja.

Uzņēmumā nolemts nesadarboties ar Krievijas un Baltkrievijas tirgiem jau kopš Krimas okupācijas 2014. gadā, tāpēc šobrīd Krievijas iebrukums Ukrainā uzņēmumam neliek pārskatīt savu stratēģiju.

"Pēdējos gados, kad mēs izplatījāmies visā pasaulē, atverot ražotnes citās Eiropas valstīs, bija arī uz izvērtēšanas galda Krievija, bet, neskatoties uz to, ka Latvijā var atrast krieviski runājošus cilvēkus, arī loģistiku Rīga toreiz spēja piegādāt uz Maskavu, mēs pieņēmām konceptuālu lēmumu to nedarīt. Riski bija pārāk lieli, un rezultātā mēs šobrīd redzam – tā bija izvēle, kas bija pareiza," secina "Printful" izveidotājs.

Šogad arī uzņēmums, tuvojoties Rīgas praidam, rīkoja dažādības mēnesi, atklāti atbalstot arī praidu un kolektīvi tajā piedaloties.

Siksnāns norādīja, ka tas ir cilvēktiesību jautājums.

"Mēs redzējām tādu vakuumu no lielajiem uzņēmumiem, kas Latvijā zināmi, kas iestājas par šo sabiedrības daļu un viņu tiesībām. Un mūsu uzņēmumā darbiniekiem ir liela ietekme par jautājumiem, par ko iestāties. Mūsu darbinieku vidū ir liels atbalsts šo jautājumu risināt. Es varu būt tikai lepns, ka mēs tai kustībai esam palīdzējuši, iekustinājuši, un bijām viens no lielākajiem uzņēmumiem arī, kas gāja praidā. Es ceru, ka tas novedīs pie pozitīvām izmaiņām arī valstiskā līmenī, jo valstis, kur šis jautājums ir atrisināts, ir ekonomiski bagātākas un tām ir vieglāk piesaistīt investīcijas," norādīja uzņēmuma izveidotājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti