«Latvijas gāze» samaksā 2,2 miljonu eiro sodu par piekopto parādu atgūšanas praksi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 7 mēnešiem.

AS "Latvijas gāze" valsts budžetā ir iemaksājusi 2,2 miljonu eiro naudas sodu, ko uzņēmumam par tā piekopto parādu atgūšanas praksi piemēroja Konkurences padome (KP) un ko par pamatotu atzina arī Augstākā tiesa (AT), liecina KP mājaslapā pieejamā informācija.

2013. gadā KP konstatēja, ka "Latvijas gāze" ir ļaunprātīgi izmantojusi savu monopolstāvokli, atsakot dabasgāzes piegādes līguma noslēgšanu jauniem lietotājiem, pirms tie nav nomaksājuši iepriekšējo lietotāju parādus.

Lietas izpētes laikā KP saņēma patērētāju un uzņēmumu iesniegumus par vairāk nekā 500 šādiem gadījumiem, kad "Latvijas gāze" atteikusi slēgt līgumu ar jauniem klientiem.

Šā gada 14. septembrī AT noraidīja "Latvijas gāzes " kasācijas sūdzību, tādējādi apstiprinot KP lēmumu. Tā kā tiesas spriedums nav pārsūdzams, iestādes pieņemtais lēmums ir stājies spēkā.

KP aicina pārkāpumā cietušos dabasgāzes lietotājus – gan mājsaimniecības, gan uzņēmumus – vērsties pie "Latvijas gāzes”, lūdzot atmaksāt nepamatoti veikto svešo parādu apmaksu.

Ja uzņēmums atsaka atlīdzināt zaudējumus, cietušie var vērsties ar prasību tiesā, norāda KP.

Par konkurences tiesību pārkāpumiem valsts budžetā šogad ir iemaksāti naudas sodi kopumā 4 438 125,15 eiro apmērā. Tos KP ir piemērojusi 2016. gadā un iepriekšējos gados.

KP norāda, ka tās piemēroto naudas sodu primārais mērķis ir prevencija – pārtraukt uzņēmumu īstenotās pretlikumīgās darbības un atturēt citus uzņēmumus no iesaistīšanās līdzīgu pārkāpumu īstenošanā.

Tāpat KP uzliktie sodi ir veids, kā pārkāpēji vismaz daļēji valstij un sabiedrībai kopumā var atlīdzināt zaudējumus, kas radušies to negodprātīgās rīcības dēļ. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti