Panorāma

Kārļa Auškāpa pēdējā uzveduma pirmizrāde Dailes teātrī

Panorāma

Pasaule meklē risinājumus cīņai pret klimata pārmaiņām

Latvijā ēnu ekonomika gadā samazinājusies par 1%

Latvijā ēnu ekonomika gada laikā samazinājusies par 1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad ēnu ekonomikas īpatsvars salīdzinājumā ar pagājušo gadu Latvijā samazinājies par 1%, taču joprojām tā veido 20% līdz 23% no iekšzemes kopprodukta. Tā liecina jaunākais Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījums par ēnu ekonomikas apmēru Latvijā.

Tajā secināts, ka kopš iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā Latvija starptautiski vairs netiek uzskatīta par naudas atmazgāšanas riska valsti. Taču galvenās ēnu ekonomikas problēmas saistītas ar korupciju.

“Mēs zinām, ka ir lielas summas, ko uzņēmumi maksā kukuļos – tas ir 6,5% no darījuma – tātad, diezgan daudz; [..] aptuveni 16% no tiem uzņēmējiem, kuri atzina, ka viņiem ir tiesvedības prakse, atzina, ka viņiem kā dalībniekiem tiesā bija korupcijas prakse,” stāsta pētnieks Arnis Sauka.

Eksperti uzsver – nozīmīgs korupcijas iemesls ir arī sarežģītā birokrātija, kas nereti pamudina uzņēmējus iesaistīties kukuļdošanā. Būtiskas ēnu ekonomikas problēmas aizvien saistītas ar nelegālo akcizēto preču kontrabandu – dažādo akcīzes nodokļa likmju dēļ pēc tām Latvijā joprojām ir liels pieprasījums. Tirdzniecības un rūpniecības kamera uzsver – cīņa pret ēnu ekonomiku valstiskā līmenī ir jāturpina, tuvākajiem gadiem izvirzot mērķi to samazināt līdz 10% no iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti