Kreditēšanas apjomi šogad auguši; bankas mudina uzlabot uzņēmējdarbības vidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 8 mēnešiem.

Šogad piedzīvots straujākais kreditēšanas pieaugums kopš 2008.gada – gada pirmajā pusē Latvijā strādājošo banku kredītportfeļa pieaugums sasniedzis 2,4%. Latvijas Komercbanku asociācija uzskata, ka kreditēšanas veicināšanas vārdā vēl ir daudz darāmā - jāuzlabo tiesiskā vide, tostarp īres tirgus regulējums, kā arī nodokļu politika.

Ar savu redzējumu banku interešu pārstāvji šonedēļ iepazīstināja Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas deputātus.

Iepriekšējos gados banku virzienā raidīta kritika par nepietiekami aktīvu tautsaimniecības kreditēšanu. Spriežot pēc šā gada pirmā pusgada rādītājiem, šajā jomā ledus beidzot ir sakustējies – kredītos izsniegti aptuveni 630 miljoni eiro, tiesa, tikai daļa no šīs summas ir no jauna izsniegtie kredīti. Finanšu ministrijas skatījums uz kreditēšanu ir visai optimistisks, tā cer, ka, īstenojot finanšu sektora attīstības plānu, triju gadu laikā kreditēšanas apjoms varētu pieaugt par 10%.

Finanšu ministrija šobrīd strādā pie nodokļu likuma pārskatīšanas. “Dažas iniciatīvas tiks virzītas budžeta paketē kā, piemēram, vienotais kontu reģistrs, kas efektivizē dažādus procesus. Un vēl ir virkne pasākumu, kas jau būs sadaļa no šī te plāna,” stāsta ministrijas valsts sekretāra vietniece finanšu politikas jautājumos Līga Kļaviņa.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis gan atzīst, ka dažus jautājumus patiešām varētu izdoties izlemt, taču uzskata, ka

nākamā gada valsts budžets, kas jau tuvākajā laikā nonāks Saeimā, būtiskus uzņēmējdarbības vides uzlabojumus neparedz:

“Mēs šobrīd pagaidām 2017.gada budžeta paketē konkurētspēju veicinošu pasākumu plānu neredzam pārāk plašu. Protams, tur ir labas iniciatīvas, bet no nodokļu sloga viedokļa, tur pamatā ir tikai nodokļu slogu palielinoši pasākumi.”

Bankas ir apzinājušas vairākas problemātiskās jomas, kas traucē kreditēšanas attīstību. Viena no tām ir ēnu ekonomika, kas īpaši kavējot uzņēmējdarbības attīstību un kreditēšanu Latgalē. Bankas "Citadele” valdes locekle Santa Purgaile, atbildot uz Saeimas Nodokļu politikas apakškomisijas deputātu jautājumiem par banku attieksmi pret Latgalē esošajiem uzņēmumiem, atzina:

“Tur tas pelēkās ekonomikas īpatsvars ir milzīgs. Es nezinu, ar kādiem atbalsta pasākumiem to var mēģināt sakārtot. Protams, tā ir pierobeža, vēl dažādas citas lietas, bet, es domāju, ka lielākā problēma ir tā, ka ar esošo nodokļu slogu tajās konkrētās vietās šobrīd ir ļoti grūti kaut ko izveidot. Tur nav apjoma un mazajam ir grūti.”

Runājot par kreditēšanas tendencēm kopumā, banku pārstāvji īpaši atzīmē sarežģīto situāciju būvniecībā – šajā nozarē strādājošajiem uzņēmumiem no jauna piešķirto kredītu apjoms ir sarucis par aptuveni trešo daļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti