Krāslavas novada saimniecība «Kurmīši» paplašina ārstniecības augu platības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zemnieku saimniecība "Kurmīši" Krāslavas novadā ir viena vecākajām ārstniecības augu audzētājām Latvijā. Šogad padsmit hektāros atkal tiek stādīti un kopti augi. Saimniecība rada jaunus produktus, meklē veidus, kā piesaistīt klientus, un izvēlas augus, kas šobrīd būtu aktuāli. Turklāt attīstoties saimniecība aktīvajā sezonā dod darbu vismaz desmit cilvēkiem.

Ārstniecības augu audzētāji Latgalē paplašina stādījumu platības
00:00 / 04:14
Lejuplādēt
Zemnieku saimniecība "Kurmīši" Krāslavas novadā darbojas kopš 1994. gada, piedāvājot pašu audzētās un vāktās ārstniecības augu tējas un garšaugus. Kā stāsta saimnieks Ivars Geiba, tieši šobrīd lielākā preču aprite notiek caur internetu un pieprasījums ir šī laika aktualitātes zīmē.

 

"Ja salīdzinām ar janvāri un februāri, martā internetā pasūtījumu skaits ir pieaudzis trīs reizes. Paši aktuālie produkti ir pret depresiju, skumjām, mēs tik spējam fasēt un sūtīt.

Tās ir tējas, ziedītes, hidrolāti - ziedūdeņi. Topā ir ''Deviņu zāļu spēks'' un ''Latgales ziedu tēja''. Cilvēki arī pievēršas pašu eliksīru gatavošanai," teica Geiba.

Attēlā Ivars Geiba
Attēlā Ivars Geiba

Šis laiks "Kurmīšos", kā ik pavasari, jau piesātināts ar jaunās sezonas darbiem un plāniem, un te vajadzīgas darbarokas, saka "Kurmīšu" saimnieks Ivars Geiba.

"Esam norūpējušies par darbaspēku. Katru gadu nodarbinām aptuveni 10 strādniekus. Pagaidām izskatās cerīgi. Sadarbojamies ar Nodarbinātības valsts aģentūru. Mūsu saimniecībā nodarbinām ar augu kopšanu, ar ravēšanu, stādīšanu, novākšanu, zemes apstrādi," saka saimnieks.

Stādījumu patības "Kurmīšos" palielinās. Šogad būs gan tradicionālās un ierastās zālītes, gan jaunas, jo katrs gads ienes savas korekcijas pieprasījumā, un tas ir jāparedz.

"Kopumā aptuveni 13 hektāros būs ārstniecības augi, palielināsim par 4 hektāriem ilggadīgos augus. Stādi jau iestādīti un sapiķēti. Paredzam ap 60 tūkstošiem stādu iestādīt. Augu klāstā leizeja, ehinācija, salvija, pūķgalve, kliņģerīte, rudzupuķe," klāsta Geiba.

Zemnieku saimniecība "Kurmīši" Krāslavas novadā ne tikai audzē, vāc un gatavo zāļu tējas un dažādus dabas eliksīrus, tā ir vieta, ko iecienījuši tūristi, tie, kuriem patīk viss bioloģiskais. Jācer, ka rosība līdz ar vīrusu beigšanos šovasar atgriezīsies, ar optimismu saka Ivars Geiba.

"Ar prieku, cerībām un labu noskaņojumu strādājam, jo tikai tā var stādīt un audzēt ārstniecības augus," piebilst "Kurmīšu" saimnieks.

Ieteikums no "Kurmīšu" saimniecības – šobrīd vairāk baudīt dabu un tās veltes, smelties dabā spēku un veselību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti