Dienas ziņas

Akcija "Iesēj savu kvadrātmetru"

Dienas ziņas

Masku lietošanu kontrolēs pārvadātāji

Dzēsīs 2008. gada krīzes parādus

Komercbankas sāk dzēst 2008. gada krīzes parādus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šovasar veiktās izmaiņas Kredītiestāžu likumā, kas būtiski atviegloja kredītsaistību dzēšanu, sāk sevi attaisnot dzīvē. Otrdien, 6. oktobrī, par 2008. gada krīzes parādu dzēšanu paziņoja "Swedbank", šim piemēram varētu sekot arī citas kredītiestādes. Ko tas nozīmē parādu slogā nonākušajiem?

2008. gada finanšu krīze un tai sekojošais nekustamā īpašuma burbuļa sprādziens neapskaužamā situācija atstāja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, kuri vairs nespēja segt maksājumus bankai. Pazaudējot kredītā ņemto īpašumu, parādsaistības daudziem no viņiem joprojām saglabājās. Taču tagad viņiem parādījusies cerība no tām atbrīvoties. Piemēram, "Swedbank" otrdien paziņoja, ka sāk dzēst krīzes laika parādus.

Uz parādu dzēšanu varēs kandidēt "Swedbank" hipotekāro kredītu ņēmēji, kuri atbilst šādiem kritērijiem:

  • kredītlīgums noslēgts pirms 2008. gada 31. decembra;
  • maksājuma kavējumi radušies ekonomiskās lejupslīdes dēļ;
  • ieķīlātais mājoklis ir pārdots, bet ar to nav pieticis visu saistību nokārtošanai.

"Aicinām klientus, kuri atbilst šiem kritērijiem, analizēt, vērtēt. Ja viņi atbilst šiem kritērijiem, tad viņiem tikai jāgaida, kad mēs izdarīsim tehniskās darbības un ar viņiem visiem sazināsimies," stāstīja "Swedbank" Ārpustiesas restrukturizācijas risinājumu nodaļas vadītāja Laila Bankovska.

"Vispirms mēģinām palīdzēt sociāli jūtīgām grupām. Tām dzēsīsim parādu 100% apmērā. Pārējiem 90% apmērā.

Tad vēl ir grupa, kur ir aktīvas tiesvedības, kā arī likums mums neļauj dzēst kredītus, kur aizņēmējam šobrīd ir aktīvs maksātnespējas process."

Pēc "Swedbank" aprēķiniem parādsaistības varētu tikt dzēstas 3100 pirmskrīzes kredītiem par kopējo summu vismaz 110 miljonu eiro apmērā. Šo summu banka faktiski jau norakstījusi zaudējumos un neplāno cedēt kredītlīgumus parādu atgūšanas kompānijām.

Kā uzsvēra nozares speciālisti – šāds banku solis būs būtisks, jo ļaus parādu nastas nospiestajiem atgriezties ekonomiskajā apritē.

"Ko tas nozīmē šiem cilvēkiem? Tas nozīmē, ka viņi varēs pilnvērtīgi atgriezties ekonomiskajā dzīvē.

Daudzi bija spiesti iet ēnu ekonomikā, citi bija spiesti emigrēt. Šādus kavēkļus tad mēs, iespējams, noņemsim,"

teica Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Šis process pēc būtības ir vienkārša maksātnespēja privāttiesiskā kārtībā. Mērķis ir gan ļaut personai atgriezites Latvijā, ja vēlas reemigrēt, nebaidīties no parāda, ka legāla alga tiks aplikta ar parādu atgriešanu. Vai arī iziet no ēnu ekonomikas šeit," piebilda Finanšu nozares asociācijas juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Tuvākajā laikā "Swedbank" piemēram varētu sekot arī "SEB banka", "Luminor" un citas kredītiestādes, jo šogad veiktās izmaiņas Kredītiestāžu likumā ļauj bankām vienpusēji dzēst bezperspektīvus kredītus. Turklāt parādniekam par dzēsto kredīta daļu vairs nav jāmaksā iedzīvotāju ienākumu nodoklis.

KONTEKSTS:

Latvijas Bankas prezidents šopavasar rosināja komercbankām norakstīt neatgūtos tā dēvēto "trekno gadu" jeb "burbuļa" laika parādus, kas ļautu atgriezties ekonomikas apritē vairāk nekā 10 000 cilvēku. 

Saeima šā gada vasarā galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus divos likumos, lai dotu iespēju kredītiestādēm vienpusēji dzēst parādsaistības par hipotekārajiem kredītiem, kas ņemti pirms 2008. gada ekonomiskās krīzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti