Jēkabpilī vēl daudzi nevar pierast pie cenām eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ir noslēdzies paralēlās cenu norādīšanas periods eiro un latos, kas sākās pērn 1.oktobrī. Tas tika ieviests, jo patērētājiem ļoti būtiski bija redzēt cenas latos, lai vieglāk pierastu pie jaunajām cenām eiro un sekotu līdzi cenu izmaiņām.

Jēkabpils laikraksta „Jaunais Vēstnesis” žurnāliste Māra Grinberga pavaicāja iedzīvotājiem - vai esat pieraduši pie eiro un vai cenas vajadzētu joprojām atspoguļot gan eiro, gan latos?

„Mēs vēl tagad rēķinām cenas no eiro uz latiem. Lai mēs iepirktos, vispirms apskatāmies latus un tad rēķinām eiro, jo nevaram vēl īsti pierast. Tagad mēs gribam par eiro pirkt kā latos un starpība ir ļoti liela, un mums nauda ātri kūst. Ja valūtu mainītu viens pret vienu, tad būtu vieglāk. Nezinu, cik ilgs laiks paies, lai varētu pierast. Vienīgi, ja tagad cenas būs norādītas tikai eiro, tad cilvēki pārstās rēķināt un pieradīs ātrāk. Ja mēs jau agrāk būtu norādījuši cenu tikai eiro, cilvēki būtu pieraduši ātrāk,” atzīst Maija.

Arī Aija pie sevis joprojām rēķina līdzi cenas arī latos: „Pie eiro vēl neesmu pieradusi, man nepatīk. Lati tomēr bija labāki. Šodien aizgāju uz banku, pēdējos piecus latus apmainīju, nekādā sajūsmā par eiro ieviešanu neesmu. Domāju, ka cenas nevajadzētu atspoguļot gan latos, gan eiro, jo cilvēki tad kļūdās. Es arī joprojām vairāk skatos uz cenām latos. Domāju, tas viss ir kā sevis mierināšana.”

Savukārt Marina vēlējusies, lai cenas jau no paša sākuma būtu atspoguļotas tikai eiro, tāpēc ka daudzi cilvēki ir apjukuši un nezina, kā pareizi sarēķināt. „Ja jau esam pārgājuši uz eiro, lai tad ir tikai eiro,” viņa saka.

Jēkabpiliete Lija vēl rēķina līdzi cenas arī latos un nevar pierast pie eiro. Viņasprāt, kad atspoguļo dubultā, ļoti jūk: „Dažreiz veikalā paskatāmies tikai cenu latos un santīmos, bet, kad pieejam pie kases, izrādās, ka ir jāmaksā daudz vairāk.”

„Pierast pie eiro ir diezgan grūti. Tik un tā visu laiku salīdzinām cenas latos un eiro. Domāju, varbūt tomēr vajadzētu vēl ilgāku laiku atspoguļot cenas arī latos, iespējams, tad cilvēki ātrāk pierastu. Tomēr, kad šīs cenas visu laiku salīdzini, ir ļoti sāpīgi – tagad iznāk, ka jāmaksā vairāk. Bet, ko lai dara – ko valdība nolēmusi, tas jāizpilda,” secina Zoja.

Aprēķinot cenas, komersanti drīkstēja izmantot tikai Eiropas Savienības Padomes noteikto fiksēto valūtas kursu: 1 eiro pret 0,7028 latiem.

Latvija par 18.eirozonas dalībvalsti kļuva 1.janvārī.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti