Panorāma

Par malku bez čeka atbalsts sniegts 220 000 mājsaimniecību

Panorāma

Aptuveni 20 000 cilvēku būs jākārto latviešu valodas pārbaude

Pieaugusi iedzīvotāju interese par energoefektivitāti

Ģeopolitiski un ekonomiski izaicinājumi veicina iedzīvotāju interesi par energoefektivitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan starptautiskie, gan ekonomiskie izaicinājumi motivējuši Latvijas iedzīvotājus aktīvāk siltināt mājas, uzstādīt saules paneļus un izmantot citus energoefektivitātes risinājumus. Piemēram, interese par saules paneļiem ir pat četrkāršojusies, savukārt pašvaldības interesējas arī par ielu apgaismojuma nomaiņu.

“Altum” daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā pieteikumi tika pieņemti no 2016. gada līdz 2020. gada beigām. Daudzi projekti, kas tolaik tika apstiprināti, uz laiku faktiski apstājās, taču līdz ar karu Ukrainā un straujo energoresursu cenu kāpumu iedzīvotāju interese atkal uzplauka.   

"Šajā gadā šī vēlme un interese par projekta realizēšanu ir ievērojami augusi," pastāstīja “Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece. "Ja mēs [agrāk] ik mēnesi slēdzām kādus desmit līgumus par projektu realizāciju,  tad, piemēram, oktobrī, novembrī mēs katru mēnesi pa 30-40 līgumiem slēdzām daudzdzīvokļu māju renovācijas projektu uzsākšanai."

Gada laikā strauji pieauga arī iedzīvotāju interese par saules paneļu uzstādīšanu.

Latvijā pirms kara Ukrainā kopumā bija realizēti apmēram divi tūkstoš šādu projektu. 2022.gadā skaitlis tuvojas astoņiem tūkstošiem, norādīja Vides investīciju fondā.         

"Mēs to uzskatām kā pozitīvu lietu. Iedzīvotāju interese ir laba, nav viņi jāskubina," teica Vides investīciju fonda finanšu vadītājs Gints Kārkliņš. "Un arī mēs varam uzteikt iedzīvotājus, ka viņi cenšas, sagatavo kvalitatīvus pieteikumus, lai viņus var maksimāli ātri apstiprināt."

Savukārt pašvaldības aktīvāk nekā iepriekš interesējas par dzeltenās gaismas ielas lampu nomaiņu pret mūsdienīgāku un energoefektīvāku LED apgaismojumu.

"Cena, ziema – es domāju, katra pašvaldība domā šobrīd, kā efektivizēties," sacīja  Latvijas Energoefektivitātes asociācijas valdes loceklis Ansis Avotiņš. "Tas nav tikai apgaismojums, tās ir ēkas un viss pārējais. Sāpe liela katrā ziņā, izaicinājums arī."

Kopš decembra otrās nedēļas ir iespējams pieteikties arī jaunajai “Altum” daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas programmai. Tās kopējais finansējums pārsniedz 57 miljonus eiro. Šī nauda ir paredzēta, lai renovētu 170 daudzdzīvokļu mājas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti