Pusdiena

Pusdiena 25.05.2018

Pusdiena

Ziemeļkoreja pauž cerību uz tikšanos nākotnē

Eksperti piesardzīgi par 2. līmeņa pensiju uzkrājumu mantošanu

Eksperti piesardzīgi par 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošana skaidrā naudā nozīmē, ka nauda pametīs pensiju sistēmu, vērtē ekonomikas eksperti. Tādēļ atbalstāms būtu tikai tāds mantošanas veids, kurā pensijas kapitāls tiktu pieskaitīts citas personas pensijas uzkrājumam. Strīdīgais priekšlikums par 2.pensiju līmeņa mantošanu šonedēļ guva atbildīgās Saeimas komisijas deputātu atbalstu, tomēr galīgie lēmumi vēl nav pieņemti.

Šobrīd, ja cilvēks nomirst pirms pensijas vecuma sasniegšanas, viņa uzkrājumi 2.pensiju līmenī nonāk valsts speciālajā budžetā, no kura pensijas tiek maksātas esošajiem pensionāriem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šonedēļ konceptuāli atbalstīja ieceri 2.pensiju līmeņa uzkrājumus padarīt mantojamus. Mērķis ir mudināt iedzīvotājus veikt sociālās iemaksas un iznākt no ēnu ekonomikas. Komisijas sēdē uzkrājumu mantošanu atbalstīja pensiju plānu pārvaldītāji – Latvijas Komercbanku asociācija.

Bankas "Luminor" eksperts Pēteris Strautiņš gan ir piesardzīgāks. Viņš atzīst – priekšlikums tiešām varētu palielināt 2.pensiju līmeņa pievilcību iedzīvotāju vidū, tomēr pastāv arī riski.

"Ja nākotnē šī nauda kļūst mantojama, tad tie resursi, kas būtu bijuši pieejami sociālās apdrošināšanas sistēmai citiem mērķiem, viņi vairs nebūs pieejami.

Pensiju nesasniegušo cilvēku radinieki varēs šo naudu vienkārši izņemt un izmantot savām vajadzībām," akcentē Strautiņš.

Labklājības ministrijas (LM) informācija liecina, ka pagājušajā gadā pirms pensijas vecuma sasniegšanas nomira aptuveni 5 000 2.pensiju līmeņa dalībnieku. To kopējais uzkrājums, kas tika ieskaitīts speciālajā budžetā, bija 8,3 miljoni eiro.

Ekonomikas zinātņu doktors Edgars Voļskis norāda – tā nevar tikt uzskatīta par privātu naudu kā 3.pensiju līmenis, jo 2.pensiju līmenī nauda nonāk caur valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām. Tāpēc Voļskis uzskata, ka nebūtu pareizi pensiju mantiniekiem ļaut uzkrājumus izņemt skaidrā naudā, jo tad nauda pamestu pensiju sistēmu.

"Mantot kā naudas līdzekļus, es no savas puses neatbalstītu.

Mehānisms, kādu es atbalstītu – šo pensiju 2.līmeņa naudu vai līdzekļus varētu mantot, bet tas tiktu mantots kā 2 pensiju līmeņa kapitāls, nevis brīvie naudas līdzekļi kā 3.pensiju līmenis, kur ir privātā nauda," norāda Voļskis.

Iespēju 2.pensiju līmeņa uzkrājumus pēc nāves pieskaitīt cita cilvēka pensijas kapitālam paredz arī Saeimas komisijā atbalstītais variants. Tomēr pagaidām deputāti uzskata, ka jāparedz iespēja pensijas kapitālu izņemt arī skaidrā naudā, visdrīzāk, samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Skeptiski par to gan ir valdības locekļi. Labklājības ministrs Jānis Reirs ('Vienotība") ir pret, piesardzīgs ir arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība). Tikmēr Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība) pensiju 2.līmeņa mantošanu atbalsta. Viņa neuzskata, ka tas būtiski ietekmētu pašu pensiju sistēmu.

"Otrais pensiju līmenis ir domāts tiem cilvēkiem, jaunajiem cilvēkiem, kuri tagad strādā vai kuri tikai sāks strādāt. Šeit nav runa par pensijas vecumu sasniegušajiem vai cilvēkiem, kuriem tagad ir daudz gadu. Gluži tāpat kā pensiju trešais līmenis – trešais līmenis ir mantojams," viņa atzīmēja.

Barča gan piebilst, ka svarīgi vienoties, kādi nodokļi par pensijas izņemšanu skaidrā naudā būtu jāmaksā valstij.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Vucāns (Zaļo un Zemnieku savienība) iepriekš norādīja, ka pensiju mantošanai vajadzīgos grozījumus likumā Saeima otrajā lasījumā varētu apstiprināt pirms Jāņiem. Visdrīzāk, 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošana varētu tikt ieviesta līdz ar 2020.gada sākumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti